Moć travel blogera

Travel blog je poseban oblik popularnog mrežnog dnevnika, specijaliziran za turizam i putovanja. Takvi blogovi najčešće opisuju destinaciju kroz priče, ali i daju savjete i korisne informacije putnicima koji dolaze na tu određenu lokaciju. Najčešće su puni fotografijama i video zapisima. Ljudi koji vole putovati često koriste blog kao mjesto na internetu gdje opisuju svoja putovanje i izgled proputovanih predjela ili zemalja. Putopisi su putopisčevi dojmovi, zapažanja i razmišljanja o svemu onome što ga je zaokupilo na putovanju. Kroz prijašnja iskustva drugih korisnika osoba koja čita blog bi trebala dobivati pravu i realnu sliku te destinacije.

No koliko su zapravo vjerodostojne te informacije?

Moć travel blogera je da kroz svoj post na blogu bitno utječu na imidž i reputaciju neke destinacije, usluge, restorana i sl. Znanstvenici koji prate učinke bloga dokazali su da u nekim slučajevima, nakon čitanja turističkih blogova, dođe do predomišljanja, pa čak i do promjene prvobitne destinacije kod osoba koje putuju. Prenošenjem doživljaja posjetitelj stječe izravnu vezu s traženom destinacijom. Ovakav način reklamiranja određene destinacije je puno bolji i precizniji, jer potencijalni posjetitelji imaju mogućnost preko komentara dvosmjerno komunicirati s blogerom, i tako mogu saznati druge informacije koje ih zanimaju. U zadnje vrijeme neke destinacije se pojavljuju u svjetskoj travel blogosferi iako im nije tu mjesto. Turističke zajednice nekih zemalja ‘ulažu’ u travel blogere s ciljem da svojoj zemlji poboljšaju turistički sektor. Koliko je to etično, ostaviti ću Vama na prosudbu…

 

Jako je važan sadržaj, te on ne smije biti prekopiran s drugih stranica, nego treba unijeti svoj osobni pogled na zadanu tematiku i time dobiti jedinstven i osebujan osvrt na temu. Ako je sadržaj originalan tražilice će ga bolje indeksirati i time destinaciji osigurati bolji položaj u svijetu globalnog gospodarskog bojnog polja.

2 misli o “Moć travel blogera

  1. Dobro je znati neke informacije o turističkim destinacijama, ali autori dosta utječu na sveukupan dojam nekog putovanja, svatko ima svoje mišljenje i ono što mu odgovara ili ne odgovara, dok je jednome idealno okruženje, drugome će biti sasvim suprotno…

    1. Naravno Petra, svatko ima svoju viziju destinacije. Problem je što neki ugledni travel blogeri na svjetskoj razini uzimaju jako velik novac za sponzorirane postove koji su u nekim slučajevima daleko od istine. Znam nekoliko slučajeva gdje su se autori razotkrili komentirajući druge postove i iznoseći svoje pravo mišljenje.

Komentiraj