Travel blog je poseban oblik popularnog mrežnog dnevnika, specijaliziran za turizam i putovanja. Takvi blogovi najčešće opisuju destinaciju kroz priče, ali i daju savjete i korisne informacije putnicima koji dolaze na tu određenu lokaciju. Najčešće su puni fotografijama i video zapisima. Ljudi koji vole putovati često koriste blog kao mjesto na internetu gdje opisuju svoja putovanje i izgled proputovanih predjela ili zemalja. Putopisi su putopisčevi dojmovi, zapažanja i razmišljanja o svemu onome što ga je zaokupilo na putovanju. Kroz prijašnja iskustva drugih korisnika osoba koja čita blog bi trebala dobivati pravu i realnu sliku te destinacije.

No koliko su zapravo vjerodostojne te informacije?

Moć travel blogera je da kroz svoj post na blogu bitno utječu na imidž i reputaciju neke destinacije, usluge, restorana i sl. Znanstvenici koji prate učinke bloga dokazali su da u nekim slučajevima, nakon čitanja turističkih blogova, dođe do predomišljanja, pa čak i do promjene prvobitne destinacije kod osoba koje putuju. Prenošenjem doživljaja posjetitelj stječe izravnu vezu s traženom destinacijom. Ovakav način reklamiranja određene destinacije je puno bolji i precizniji, jer potencijalni posjetitelji imaju mogućnost preko komentara dvosmjerno komunicirati s blogerom, i tako mogu saznati druge informacije koje ih zanimaju. U zadnje vrijeme neke destinacije se pojavljuju u svjetskoj travel blogosferi iako im nije tu mjesto. Turističke zajednice nekih zemalja ‘ulažu’ u travel blogere s ciljem da svojoj zemlji poboljšaju turistički sektor. Koliko je to etično, ostaviti ću Vama na prosudbu…

Jako je važan sadržaj, te on ne smije biti prekopiran s drugih stranica, nego treba unijeti svoj osobni pogled na zadanu tematiku i time dobiti jedinstven i osebujan osvrt na temu. Ako je sadržaj originalan tražilice će ga bolje indeksirati i time destinaciji osigurati bolji položaj u svijetu globalnog gospodarskog bojnog polja.