Između Deranskog jezera i Neretve mala je ćudljiva rječica Krupa, rijeka koja je duga devet kilometara teče i uzvodno i nizvodno, kao da je tjeraju slike uzburkane prošlosti na tom području Hercegovine. Jedan moj poznanik sa Islanda koji je ostao zapanjen fenomenom rekao mi je da je ovakav inat vode moguć samo u Hercegovini, valjda zbog ljudi, mentaliteta i ukupnog odnosa prema okolišu.

Krupa, glavni vodotok Hutova Blata zaustavlja svaki logički sud putniku namjerniku koji se kune da je vidio kako rijeka teče nizvodno, baš kao što i treba teći, pa se u čudu uhvatio za glavu kada ona promijenu tok pa poteče u suprotnom pravcu, uzvodno, i nakon nekog vremena opet nizvodno i tako u nedogled.

Ovaj zanimljiv prirodni fenomen se događa kada se vodostaj Neretve poveća, tada Neretva koja u delti pod plimom i osekom potiskuje malenu Krupu uzvodno, tako da ona najprije uspori pa krene prema mjestu svog izvorišta iako pravog izvorišta zapravo i nema, budući da nastaje od voda Deranskog jezera. I tako sve dok Neretvin vodostaj ne opadne kad se ona vraća u “normalan” tok.