Biografija

Ivan Dodig je turizmolog, turistički novinar i pisac.

Rođen je 28. prosinca 1989. godine u Mostaru. Osnovnu školu pohađao je u Bijakovićima, a srednju ekonomsku u Čitluku. Diplomirao je turizam u Novom Sadu uz izborni modul Menadžment u kulturi. Živi i radi u Hercegovini.

Bavi se turizmom, medijima i digitalnim komunikacijama.

Sudionik je i organizator konferencija, seminara, skupova na temu visokog obrazovanja, medija i turizma. Predsjedavao je organizacijskim odborom službenog događaja Svjetske federacije za informacijske tehnologije u turizmu IFITTtalk@Novi Sad koji je održan krajem 2015. na PMF-u Univerziteta u Novom Sadu.

Od 2017. godine surađuje na različitim edukacijskim projektima s regionalnim studentima turizma i komplementarnih studija (menadžmenta, marketinga, geografije, heritologije, prometa, multimedije). Od 2019. suradnik je na Studiju turizma Univerziteta “Džemal Bijedić” iz Mostara kao stručnjak iz prakse.

Godinama radi na promociji Hercegovine kao destinacije aktivnog i ruralnog turizma.

Književno-umjetnički i novinarski rad

Još od studentskih dana piše kolumne, osvrte, pjesme, reportaže i putopise koje objavljuje u časopisima, godišnjacima i medijskim platformama na internetu.

Od veljače 2016. suradnik je katoličkog lista subotičke biskupije “Zvonik” gdje objavljuje osvrte, pjesme i putopise. U narodno-crkvenom godišnjaku Subotička Danica objavljuje pjesme, književne tekstove i putopise.

Komentare, osvrte, reportaže i putopise objavljuje na raznim internet platformama banjolučke Buke, Svjetla vjere, a stručne tekstove u jedinom specijaliziranom časopisu za turizam, ugostiteljstvo i hotelijerstvo u Bosni i Hercegovini (HUBiH), te na autorskom blogu.

U kolovozu 2018. godine sudjelovao je na Akademiji za mlade turističke novinare koja je održana u Izmiru, u organizaciji Svjetske federacije turističkih novinara i pisaca (FIJET).

Odlukom Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva i Hrvatske udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET Hrvatska) nagrađen je posebnim priznanjem za osobni doprinos afirmaciji putopisa i turističkog novinarstva za 2018. godinu. Također, za blog serijal “Lice turizma”, nagrađen je posebnim priznanjem za doprinos popularizaciji i afirmaciji turizma.

U ožujku 2019. našao se među 20 istaknutih mladih pjesnika u Bosni i Hercegovini, te je njegova pjesma “Kiša” uvrštena u zajedničku zbirku autora pod nazivom “Luka osjećaja” u izdanju Udruženja Metamorfoza (Sarajevo).

Urednik je i pokretač specijalizirane turističke informativne web platforme – Turizam24.

Član je hrvatskog ogranka Svjetske federacije turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET) i ljubuške podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Iako s dijagnozom poremaćaja ritma i tempa govora istražuje komunikološke forme, vizualne komunikacije, a naročito informacijski dizajn i multimediju. Autor je grafičkih rješenja plakata, knjiga i korporativnih identiteta udruga, kompanija, sportskih društava i dr.

Govori engleski i talijanski jezik.