Mjesto slobodnog nogometa

No Comment

Nigdje na svijetu tako nije izražena ljubav prema nogometu kao na siromašnom afričkom kontinentu. I staro i mlado, ujedinjeno je u ljepoti nogometa.

Da bi zaigrali nogomet, afričkoj djeci problem ne predstavljaju vrijeme, siromaštvo, neadekvatna sportska oprema, a ni grbav i prašnjav teren. Unatoč ovim, a i mnogo većim problemima, siromašnoj djeci je nogometna lopta sveta. Ona predstavlja neki drugi svijet, neku drugu realnost, trenutak da se zaborave stradanja i ratove koji se vode u njihovom okruženju.

Kruna afričkoj nogometnoj sceni je Afrički kup nacija, krovno natjecanje u organizaciji Konfederacije afričkog nogometa, CAF-a i FIFE, svjetske nogometne organizacije. Kup nacija se igra od 1957. i za mene je mnogo zanimljiviji od Svjetskog i Europskog prvenstva u nogometu.

Kazat ću vam i zašto…

Na velikim natjecanjima novac prevladava, pa vidimo i da neke ‘zvijezde’ ne žele igrati ukoliko ne dobiju odštetu ili njihove reprezentacije uplate ogromne količine novca za osiguranje ili sl., jednom rječju uvjetuju reprezentacije. Dok u Africi ljudi igraju nogomet srcem, baš kako se u Europi igrao nekada. Atraktivni potezi, neobične (plemenske) frizure, još neobičnije proslave pogodaka daju poseban začin egzotičnosti afričkim sportašima. U Africi se definitivno igra slobodniji nogomet nego u Europi. Europska liga prvaka postala je festival moći i novca. Igrači više ne igraju srcem, nego isključivo radi novčane koristi, čast izuzecima. Međutim, afrički nogomet ima dosta kvalitetnih igrača koji igraju po najboljim svjetskim klubovima, izdvojio bih Drogbu i Adebayora, te kao takvi promiču kulturu afričkog načina nogometne igre u svijetu.

No Comment

Komentiraj

Back
SHARE

Mjesto slobodnog nogometa