Grb monsinjora Marka Semrena, pomoćnog banjolučkog biskupa

Biskupsku konferenciju Bosne i Hercegovine (BK BiH) (lat. Conferentia Episcoporum Bosniae et Hercegovinae) čine šest nad/biskupa: mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki; mons. dr. Tomo Vukšić, vojni ordina­rij u BiH; mons. dr. Franjo Komarica, bis­kup banjolučki; kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski; mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski i mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosan­ski.

Jedan od znakova biskupske službe jest i biskupski grb koji se sastoji od štita sa zelenim “galero” šeširom iz kojeg izlazi po šest također zelenih kićanki na lijevu i desnu stranu štita (nadbiskupski grbovi imaju po deset kićanki sa svake strane, dok grbovi nadbiskupa metropolita imaju i palij). Iza štita, nalazi se latinski križ (u nadbiskupskim grbovima križ ima dvije poprečne grede), a ispod štita traka sa biskupskim geslom.(w)

Kroz daljnje članke pokušat ću približiti heraldiku aktivnih biskupa bosanskohercegovačkih.

Za prvog biskupa odabrao sam monsinjora Marka Semrena, pomoćnog biskupa banjolučkog, koji ima i tutulu naslovnog biskupa Abaradire. Odabrao sam ga iz jednostavnog razloga, zato što o grbu i geslu biskupa Semrena imam najviše podataka. Sveti Otac emeritus Benedikt XVI. imenovao ga je za biskupa 15. srpnja 2010.
biskupsemren

Grb mons. Marka Semrena podijeljen je na dva polja: gornje crveno i donje srebrno. U središtu crvenog polja je franjevački grb koji obuhvaća i sv. Bonaventuru zaštitnika banjolučke katedrale i banjolučke biskupije. Crvena boja izražava Božju dobrostivost. Na prijelazu iz crvenog u srebrno polje nalazi se zelena boja (boja nade) s vrhovima dinarskog gorja – vrhova Troglava oznaka biskupova rodnog mjesta (župa Bila/Livno). Srebrna boja označava franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu kao i samo prezime Semren, a simbol evanđeliste Marka, biskupovo ime, simbol je krilatog lava koji naglašava kraljevsko dostojanstvo Isusa Krista „Lava iz koljena Judina” i uskrslog Krista koga je propovijedao.

Biskupsko geslo „Adsum Dei benignitate” (Po dobrostivosti Božjoj evo me) naglašava dobrostivost Božju sadržanu u franjevačkom grbu u raspetoj ljubavi koja povezuje Krista i sv. Franju i po Franji sve franjevce s Kristom kao i mučenike banjolučke biskupije, ali i spremnost na vršenje volje Božje u poevanđeljenju svijeta. Križ crvene boje (Uzvišenje sv. Križa zaštitnik je Bosne Srebrene) povezuje sve dijelove u jednu cjelinu i usmjerava na uskrsnuće – život vječni po križu.

Izvori: Wikipedia / KTA BK BiH

0 Shares:
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like