Kako travelblogeri utječu na imidž destinacije

Travel blog je publikacija na internetu, specijalizirana za turizam i putovanja. Takvi blogovi najčešće opisuju destinaciju kroz priče i vodiče, ali i daju savjete i korisne informacije putnicima koji dolaze na tu određenu lokaciju. Najčešće obiluju fotografijama i video zapisima.

Ljudi koji vole putovati često koriste blog kao mjesto na internetu gdje opisuju svoja putovanje i izgled proputovanih predjela ili zemalja. Objave su dojmovi autora, zapažanja i razmišljanja o svemu onome što ga je zaokupilo na putovanju. Kroz prijašnja iskustva drugih korisnika, osoba koja čita blog bi trebala dobivati pravu i realnu sliku te destinacije.

Moć travel blogera je u tome da kroz svoje komunikacijske kanale bitno utječu na imidž i reputaciju neke destinacije, usluge, restorana i sl. Znanstvenici koji prate učinke bloga dokazali su da u nekim slučajevima, nakon čitanja turističkih blogova, dođe do predomišljanja, pa čak i do promjene prvobitne destinacije kod osoba koje putuju, a razlog tomu su pozitivna iskustva autora koji je već posjetio tu destinaciju.

Prenošenjem doživljaja posjetitelj stječe izravnu vezu s traženom destinacijom. Ovakav način reklamiranja određene destinacije je puno bolji i precizniji, jer potencijalni posjetitelji imaju mogućnost preko komentara dvosmjerno komunicirati s blogerom, i tako mogu saznati druge informacije koje ih zanimaju.

No koliko su zapravo vjerodostojne te informacije? Da li su to samo dobro plaćeni PR tekstovi ili možda pak suvremeni marketing destinacije? A transparentnost između javnog sektora i blogera?

Autentičnost je vrlo bitna. Sadržaj ne smije biti prekopiran s drugih stranica, nego treba unijeti svoj osobni pogled na zadanu tematiku i time dobiti jedinstven osvrt na destinaciju, te osebujan i jedinstven stil komunikacije.

0 Shares:
2 comments
  1. Dobro je znati neke informacije o turističkim destinacijama, ali autori dosta utječu na sveukupan dojam nekog putovanja, svatko ima svoje mišljenje i ono što mu odgovara ili ne odgovara, dok je jednome idealno okruženje, drugome će biti sasvim suprotno…

    1. Naravno Petra, svatko ima svoju viziju destinacije. Problem je što neki ugledni travel blogeri na svjetskoj razini uzimaju jako velik novac za sponzorirane postove koji su u nekim slučajevima daleko od istine. Znam nekoliko slučajeva gdje su se autori razotkrili komentirajući druge postove i iznoseći svoje pravo mišljenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like