Kako travelblogeri utječu na imidž destinacije

2 komentara

Travel blog je publikacija na internetu, specijalizirana za turizam i putovanja. Takvi blogovi najčešće opisuju destinaciju kroz priče i vodiče, ali i daju savjete i korisne informacije putnicima koji dolaze na tu određenu lokaciju. Najčešće obiluju fotografijama i video zapisima.

Ljudi koji vole putovati često koriste blog kao mjesto na internetu gdje opisuju svoja putovanje i izgled proputovanih predjela ili zemalja. Objave su dojmovi autora, zapažanja i razmišljanja o svemu onome što ga je zaokupilo na putovanju. Kroz prijašnja iskustva drugih korisnika, osoba koja čita blog bi trebala dobivati pravu i realnu sliku te destinacije.

Moć travel blogera je u tome da kroz svoje komunikacijske kanale bitno utječu na imidž i reputaciju neke destinacije, usluge, restorana i sl. Znanstvenici koji prate učinke bloga dokazali su da u nekim slučajevima, nakon čitanja turističkih blogova, dođe do predomišljanja, pa čak i do promjene prvobitne destinacije kod osoba koje putuju, a razlog tomu su pozitivna iskustva autora koji je već posjetio tu destinaciju.

Prenošenjem doživljaja posjetitelj stječe izravnu vezu s traženom destinacijom. Ovakav način reklamiranja određene destinacije je puno bolji i precizniji, jer potencijalni posjetitelji imaju mogućnost preko komentara dvosmjerno komunicirati s blogerom, i tako mogu saznati druge informacije koje ih zanimaju.

No koliko su zapravo vjerodostojne te informacije? Da li su to samo dobro plaćeni PR tekstovi ili možda pak suvremeni marketing destinacije? A transparentnost između javnog sektora i blogera?

Autentičnost je vrlo bitna. Sadržaj ne smije biti prekopiran s drugih stranica, nego treba unijeti svoj osobni pogled na zadanu tematiku i time dobiti jedinstven osvrt na destinaciju, te osebujan i jedinstven stil komunikacije.

2 komentara

  1. petra
    07.11.2014. at 10:39 — Odgovori

    Dobro je znati neke informacije o turističkim destinacijama, ali autori dosta utječu na sveukupan dojam nekog putovanja, svatko ima svoje mišljenje i ono što mu odgovara ili ne odgovara, dok je jednome idealno okruženje, drugome će biti sasvim suprotno…

    • 07.11.2014. at 11:14 — Odgovori

      Naravno Petra, svatko ima svoju viziju destinacije. Problem je što neki ugledni travel blogeri na svjetskoj razini uzimaju jako velik novac za sponzorirane postove koji su u nekim slučajevima daleko od istine. Znam nekoliko slučajeva gdje su se autori razotkrili komentirajući druge postove i iznoseći svoje pravo mišljenje.

Komentiraj

Back
SHARE

Kako travelblogeri utječu na imidž destinacije