Deset godina WordPressa

U ponedjeljak, 27. svibnja, navršava se deset godina od kada je Matt Mullenweg objavio prvu verziju CMS sustava slobodnog koda, WordPressa. Prva verzija nastala je kao prerada b2/cafeloga. WordPress je danas najpopularniji CMS sustav u upotrebi i broji čak 13% od milijun web stranica interneta i neprestano raste. Jednostavan za upotrebu lako je pronašao svoje korisnike i prepoznat kao jako dobar sustav za publiciranje čak i od onih korisnika koji nisu ili nisu bili informatički potkovani. Platformu većinom koriste i za objavljivanje blogova.

Mislilo se da će pojavom društvenih mreža WordPress izumrijeti, no to se nije dogodilo, nego je naprotiv u kombinaciji sa društvenim mrežama ova platforma otvorenog koda postala jako moćan alat. Pa tako vodeće svjetske banke, institucije, velike megakompanije, sveučilišta koriste ovu platformu za upravljanje sadržajem.

U deset godina WordPress se razvijao i reformirao u ozbiljan CMS sustav.

wordpress-10th-anniversary-700x350

Za WordPress sam čuo, mislim 2006. godine kada sam ozbiljnije počeo istraživati koji bi sustav za upravljanje sadržajem najbolje odgovorio mojim zahtjevima. Nakon što sam kratko koristio Joomlu, pronašao sam WordPress kojega i danas koristim i to za sve svoje projekte (oko 15-ak instalacija).

Preko sto službenih verzija je do danas pušteno iz WordPressa i zanimljiva činjenica je da kodna imena verzija ove platforme nose imena slavnih jazz glazbenika. Od travnja 2013. verzija 3.5 preuzeta je preko 18 milijuna puta. Zapanjujuće statistike kažu da u Americi 22 od 100 novih registriranih domena koristi WordPress.

Za deseti rođendan planirano je da se širom svijeta održavaju WordPress meet-upovi, ali nekako skromno i bez pretjerivanja, baš kao što je i građen sam WordPress.

0 Shares:
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like