Isti ili različiti studijski programi na prvom, drugom i trećem ciklusu?

Jedan moj profesor, još prošle godine,  kazao mi je kako je nekad davno završio zagrebački Fakultet političkih znanosti, da bi kasnije doktorirao znanost o kršu u Sloveniji. Tako sam počeo istraživati internetom o kombinaciji studijskih smjerova na različitim ciklusima. U Bosni i Hercegovini na većini visokoškolskih ustanova još uvijek vlada strogo pravilo o istom studijskom smjeru (ili sličnom) na sva tri ciklusa.

Primjerice u Americi imamo odličan prikaz krajnje liberaliziranog visokoškolskog obrazovnog sustava. To znači da student koji u osnovnim studijama stekne bakaleurat iz npr. ekonomije, može u drugom ciklusu upisati filmsku i tv režiju, a u trećem ciklusu doktorski studij iz kemije. Za mene je ovakav tip studiranja dobar ukoliko bi se kombinirali nekakva srodna područja tipa ekonomija na prvom ciklusu, turizma na drugom, komunikologije na trećem (komunikacija kao je jedan glavnih čimbenika u marketinškim aktivnostima u turizmu). No i dalje stojim da je ovakav sustav za mene malo preliberalan.

studenti

Drugi bi pak bio sustav zapadnoeuropskih zemalja, koji je nešto strožiji od američkog preliberalnog sustava visokog obrazovanja. Po meni nekako najobjektivniji i najprihvatljiviji. On dopušta kombiniranje različitih studijskih programa, ali u normalnim granicama. Ne dopušta studentima da na prvom ciklusu studiraju primjerice povijest pa da na drugom upišu medicinu. Inzistiraju na različitim studijima iz istih akademskih disciplina. Dobar primjer bi mogao biti: prvi ciklus – povijest, drugi ciklus – politologija, treći ciklus – interkulturalni studiji.

Treći i najstrožiji sustav bi bio, kako ga moj kolega Marko nazva ‘rusko-balkanski’ sustav visokog obrazovanja. Mislim da je to zaostali sustav iz nekih prošlih vremena, međutim dosta udomaćen i u Bosni i Hercegovini. To je onaj poznati jednakostranični sustav istog studija od početka do kraja visokog obrazovanja. Ja bi ga označio sa 3i, odnosno tri ista studija. Najbolji primjer ovog sustava je studij ekonomije, pa tako imamo prvi ciklus – ekonomiju, drugi ciklus isto, i treći ciklus također ekonomiju, a u zadnje vrijeme netko se odluči i za marketing ili nešto slično da se opredjeli za neki pravac. Rusko-balkanski sustav na prostorima zemalja bivše Jugoslavije počeo se mijenjati polako, ali još uvijek malenim korakom. Na to je uvelike utjecala i pojava privatnih visokih škola, veleučilišta, pa i sveučilišta, koji nude nove studijske programe po uzoru na zapadnoeuropske ili američke visokoškolske ustanove. Pa se već u Sloveniji ogledaju prve pozitivne promjene dojučerašnjih prezatvorenih studijskih programa, a ni Hrvatska ne zaostaje u tome.

0 Shares:
3 comments
    1. Profesorice, hvala Vam na komentaru. Daleko smo mi još od europskih standarda, jer proteći će puno još Neretve dok se neke stvari ne promjene sustavno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like
Više

Novinarima

Ej, vi donositelji i prenositelji informacija, mišljenja i stavova. U što ste se to pretvorili? U poslušnike, u…
Više

Ljudine

Papa Franjo značajan je crkveni revolucionar. Revolucija u svom izvornom značenju znači kružno kretanje i označava velike promjene, izlazak…