Povijesna mađarska zastava sa šahovnicom na 24. Mladifestu

Na 24. međunarodnom festivalu mladih u Međugorju sudjeluju mladi iz oko sedamdesetak država svijeta. Program festivala pratim u skladu sa mogućnostima, no na predstavljanje zemalja obavezno odem svake godine. Uvijek tu bude nesvakidašnjih naroda i egzotičnih zastava zemalja kao što su Martinik, Ruanda, Kongo… No meni je ove godine privukla pažnju šahovnica, i to ona Hrvatska, ali na zastavi drugih nacionalnih boja, na grbu jedne od povijesnih zastava Ugarskog kraljevstva.

Kroz povijest grb Ugarske postajao je sve kompleksniji. Grb koji me je zaintrigirao bio je u službenoj uporabi od 1867. (Austro-Ugarska nagodba) do završetka prvog svjetskog rata, 1918. godine.  Uključivao je tada okupirane zemlje, i to Hrvatsku, Slavoniju, Dalmaciju i Bosnu (i Hercegovinu). Vanjski dijelovi, obrnuto od smjera kazaljke na satu, su grbovi Dalmacije, Slavonije i Bosne (dodani 1915.), te grbovi  Rijeke, Transilvanije (Rumunjske) i Hrvatske.

Kada je Ugarska postala dijelom Habsburške Monarhije grb je postao dijelom Monarhije, da bi mu se kasnije značaj marginalizirao.

Mađarska zastava
Zastava prislonjena na zid u blizini crkve sv. Jakova u Međugorju

GRBZ

Ivan Dodig

Hercegovac. Turizmolog. Piše. Bavi se digitalnim komunikacijama. Putuje. Voli konstruktivan dijalog. Od 2006. godine na Wordpressu.

Odgovori

Your email address will not be published.

Previous Story

Deset godina Wordpressa

Next Story

Hashtagovi u turizmu