/

Hashtagovi u turizmu

Popularizacijom interneta nastala je olakšana komunikacija u svim društvenim  i gospodarskim sektorima, pa tako i turizmu. Besplatna komunikacija omogućila je destinacijama efikasniju promidžbu uz puno manje novca i pravodoban feedback na sve zahtjeve potencijalnih posjetitelja.

Razvojem mrežnih komunikacijskih alata pojavili uz Facebook, pojavili su se Twitter i Instagram, kao omasovljene društvene mreže. Turističke kompanije i turističke zajednice uvidjeli su prednost novih masovnih društvenih mreža, te upravo kroz besplatne i popularne mreže gradile i unaprjeđivale svoje kampanje na internetu.

Twitter je radi boljeg pronalaska sadržaja razvio mehanizam nazvan hashtag i tako olakšao pretraživanje svoje mikroblog platforme. Ubrzo je društvena mreža bazirana na fotografijama korisnika (danas i videoklipova) usvojila isti mehanizam, kao i megapopularni Facebook koji je unatoč protivljenju značajnijeg dijela korisnika uveo isti mehanizam. Uživo praćenje fotografija nekih destinacija postala je svakodnevnica travelblogera i ljubitelja putovanja.

10 poznatijih hashtagova u iz područja turizma u svijetu su:

  • #travel – označava svako putovanje i u većini djelatnosti vezane za turistički sektor
  • #’zemlja’ (npr. #croatia) – zemlja u kojoj ste na putovanju
  • #’destinacija’ (npr. #istra) – regija ili bilo koja destinacija
  • #RTW (Round the World) – oznaka za one koji putuju oko svijeta
  • #instatravel – jedna od općih turističkih oznaka
  • #travelgram – još jedna opća oznaka za turizam
  • #tourist – oznaka za svakog turista
  • #tourism – hashtag za turizam
  • #travelling – oznaka putovanja
  • #vacation – oznaka za (godišnji) odmor

Ako se zadesite u Berlinu, dakle, hashtagove bi mogli postaviti: #berlin #germany #europe

#Mostar je najprihvaćeniji hashtag na društvenim mrežama u Hercegovini. Na Instagramu je u ovom trenutku objavljeno 33167 fotografija iz glavnog hercegovskog grada.

Međugorje, kao najposjećenija turistička destinacija religijskog turizma u Hercegovini ubrzo je dobila svoje hashtagove koji su prihvaćeni, kako od stranih turista, tako i domaćih. Primjeri su #medjugorje i #mladifest (Međunarodni susret mladih). U ovom trenutku pod hashtagom #medjugorje na Instagramu nalazi se 2760 fotografija, dok #mladifest ima nešto više od dvjestotinjak fotografija trenutno.

U ostatku Hercegovine također vrijede posebne oznake za područje turizma. One se nastale po popularnim destinacijama, pa tako imamo #kravice, #ljubuski, #capljina i sl.

Ragionalni hashtagovi za turizam bi bili: #turizam, #tviturizam, #putovanje, …

Na društvenim mrežama izrazito su popularne tzv. oznake okruženja: #sky, #clouds, #beach, #food, #nature, #sunset

Sve Instagram brojke prate veće količine istih oznaka Twitteru. Valja kazati da se često kombiniraju engleski i domaći (regionalni) tagovi.

Ivan Dodig

Hercegovac. Turizmolog. Piše. Bavi se digitalnim komunikacijama. Putuje. Voli konstruktivan dijalog. Od 2006. godine na Wordpressu.

Odgovori

Your email address will not be published.

Previous Story

Povijesna mađarska zastava sa šahovnicom na 24. Mladifestu

Next Story

Neprisutnost Turističke zajednice HNŽ na društvenim mrežama