Slavena Polić: Studentske prakse su odličan način za stjecanje praktičnih znanja

Kao što sam i obećao, u Novoj godini kreće redovna rubrika  ‘”Razgovori” serija razgovora s mojim poznanicima, prijateljima i kolegama koji imaju što poručiti ljudima u ovim nesretnim vremenima. Njihov zadatak je jednostavan, na osam pitanja dati osam odgovora.

Slavena Polić studentica je 5. godine studija Arhitekture na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, a u našem razgovoru govori o studentskim praksama programa ERASMUS u Sloveniji i Italiji u kojima je sudjelovala, studentskom životu te o arhitekturi u Hrvatskoj.

Za početak kaži zašto si se odlučila na studij arhitekture?

Studij arhitekture je za mene kompromis među mnogim područjima koja me zanimaju. Oduvijek su me zanimale sve vrste umjetnosti, a naročito kombiniranje estetske vrijednosti i čiste funkcionalnosti. Oblikovanje svakodnevnog života. Arhitektura kao umjetnost oblikovanja prostora kroz volumen to omogućava.

Da li trendovi u hrvatskoj arhitekturi zaostaju za zemljama Europske unije?

Što se tiče dizajna, estetike i funkcionalizma ne zaostaje za trendovima, ali zaostaje u pogledu korištenja ekološki prihvatljivih materijala kao i obnovljivih izvora energije za grijanje objekata. Za takve, napredne objekte potrebni su i educirani investitori koji su spremni uložiti u nove tehnologije. Daleko smo od Danske i Nizozemske koje imaju povoljne poticaje za održivi razvoj i korištenje obnovljivih izvora energije.

Kakav je odnos studija arhitekture u Splitu i studija arhitekture u Italiji gdje si bila na studentskoj razmjeni?

Postoje značajne razlike između studija arhitekture na sveučilištu Gabriele D’Annunzio u Pescari, u Italiji i studija u Splitu. Program splitskog fakulteta je zahtjevniji, odnos broja studenata i broja profesora je povoljniji pa je veći naglasak na individualnim korekcijama što znači da se od studenata i puno više traži.

Kakva su tvoja iskustva sa studentskim praksama?

Bila sam na studentskoj praksi preko programa Erasmus u trajanju od tri mjeseca u arhitektonskom uredu Ofis arhitekti u Ljubljani, a sada sam na studentskoj razmjeni preko programa Erasmus u Pescari, u Italiji. Studentske prakse su odličan način za stjecanje praktičnih znanja i u kratkom vremenu se nauči jako puno.

abc
Slavena s kolegicama na studentskoj razmjeni

Početkom kolovoza 2012. u RH je stupio na snagu Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata i kako znamo za legalizacije je potrebna i tehnička dokumentacija. U kojoj mjeri se studenti uključuju i izradu dokumentacija za legalizaciju objekata?

Veliku većinu friško diplomiranih arhitekata koji su se uspjeli zaposliti su upravo legalizacije bespravno izgrađenih objekata izbavile iz ralja nezaposlenosti.  Naravno da svi na fakultetu sanjamo velike projekte sa kojima bi pokazali sve što smo naučili na fakultetima ali naša realnost je sada drugačija.  Mnogi arhitekti koji su stasali tijekom razdoblja građevinskog procvata i velikih projekata smatraju legalizacije degradacijom struke i žale za boljim vremenima ali mladi su sretni i sa takvim poslom.

Koje su prednosti i mane studentskih praksi u inozemstvu?

Prednosti daleko nadmašuju mane i strah od nepoznatog, ako i postoji, brzo prolazi. Raditi posao koji voliš i uz to putovati i upoznavati različite kulture kroz međunarodnu grupu kolega je odlično iskustvo. Najveća mana je biti daleko od obitelji i prijatelja, ali to je ipak samo privremeno.

Gdje se vidiš u skorijoj budućnosti, u Hrvatskoj ili negdje drugo…

Moja želja je raditi u Splitu, ali ne isključujem mogućnost odlaska na neku novu praksu, uz neki drugi program.

Tvoja poruka mladima koji se odluče za programe studentskih razmjena?

To je prilika koju treba iskoristiti. Prakse u inozemstvu su puno više od samog radnog iskustva, omogućuju lakše učenje jezika kroz interakciju sa lokalnim ljudima te  razna  poslovna poznanstva koja mogu biti samo pomoć pri traženju stalnog zaposlenja jer ne možemo biti sigurni koja će nas znanja i vještine istaknuti u mnoštvu sličnih u potrazi za istim radnim mjestom.

0 Shares:
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like