Umijeće predizbornog ratovanja: Internet bojišnica

U ovom članku prikazat ću vam kako komunikatori političkih subjekata manipuliraju masama posredstvom komunikacijskih kanala na internetu. Iako su društvene mreže na prvi pogled jednostavne, besplatne i bezazlene, one imaju jako važnu ulogu u politici i političkom komuniciranju.

U zadnje vrijeme internet se sve češće zloupotrebljava u političke svrhe, naime internet komentari i komunikacijski ratovi postali su sastavni dio predizbornih kampanja. Unošenje pomutnje među narodom, izljevi primitivizma i namjernog huškanja postali su svakodnevnica društvenih mreža, portala i foruma, kao i komentara. Ovi nabrojani servisi za komentiranje su mjesta dvokanalne komunikacije, što znači da se kroz komentar vidi i povratna reakcija čitatelja do kojeg dođe određena poruka.

Zapamtite, u predizborno vrijeme se ne biraju sredstva koja će dovesti nekog kandidata ili neku stranku do željenog cilja. Sve ove aktivnosti se provode da bi se formiralo željeno javno mišljenje, te da bi se promjenila percepcija javnosti prema političkim subjektima. U ovakvoj komunikaciji oni koji naređuju negativnu propagandu iznose da nije bitno da li je tvrdnja istinita ili ne, te da je važno samo da se iznese anonimno kao činjenica. U iznošenju već pripremljenih komentara i stavova sudjeluje veliki broj tzv. web agenata kojima je zadatak da popravljaju stavove, lajkaju ili dislajkaju članke ili komentare. Biraju se sajtovi sa iznimno velikom posjećenosti te su oni najpogodniji za izazivanje političkih sukoba. No u zadnje vrijeme i lokalni portali su na udaru političkih subjekata. Neki portali su odlučili u potpunosti zabraniti opciju komentiranja kako bi spriječili govor mržnje i ciljani revolt.

Web agenti dobivaju koncizne upute od stranačkih PR stručnjaka kako najlakše napraviti lažne profile, pseudonime i lažne mail adrese.

83619430_640

Osobni mediji političkih struktura

Mnogi politički subjekti imaju svoje medije kojima kontroliraju mase. Na neki način se može kazati da su svi domaći mediji nekako politički nastrojeni, neki prema strankama, neki prema ideologijama i sl.  Većina lidera političkih stranaka, općinskih, županijskih ili entitetskih uprava također imaju svoje osobne novinare koji ih prate u stopu i plasiraju informacije kako oni žele. Nažalost, novinarstvo je ovdje prostituirano za novac i pozicije. Neetičnost i nemoral novinara ovdje najviše dolaze do izražaja kada neobrazovani i nestručni novinarski kadar koji radi prljavi posao, biva dobro nagrađen za svoje službovanje. 

Laka zarada za vlasnike medija pada prodajući medijski prostor strankama s najvećom ponudom, pa nije rijedak slučaj da se uređivačka politika nekog medija okrene za 180 stupnjeva u predizborno vrijeme. Neki mediji se čak i kupuju u cjelini, njihov utjecaj (posebno na društvenim mrežama) igra veliku ulogu u plasiranju selektivnih predizbornih informacija građanima.

Zapitajmo se, da li mi imamo svoj autentičan stav ili su nečiji politički planovi svjesno ubačeni u naše kanale komunikacije.

Svaka veća stranka ima svoje ‘padobrance’ za internet propagandu. Stranački PR stručnjaci ne žele govoriti o tome, pravdajući se kampanjom ili predizbornom strategijom stranke za koju rade. Dosta je primjera koji izlaze na vidjelo, a posljednji je bio u Srbiji.

0 Shares:
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like