Hommage Kišnom čovjeku

1 Comment

U četvrtak, 1. svibnja, navršava se 20 godina od tragične pogibije najpoznatijeg brazilskog automobilista i legendarnog vozača Formule 1, Ayrtona Senne.  Senna je tri puta osvajao naslov svjetskog prvaka u Formuli 1, zbog njegove borbenosti na stazi smatra se jednim od najboljih vozača u povijesti ovog sporta. Zbog svoje izuzetne snalažljivosti i perfekcionističke vožnje u kišnim uvjetima, brzo je dobio nadimak ‘Kišni čovjek’. Preminuo je od posljedica u nesreći pri udaru u zid kod izlijetanja sa staze u 34. godini života. 

Piše: Ivan Dodig | motorsport-bih.com

Te 1994. godine kobna je bila Velika nagrada San Marina, Imola. Bila je to treća utrka u kalendaru Formule 1 za 1994. Nakon što nije završio prve dvije utrke u sezoni, za ovu treću na imolskom “Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari” najavljivali su pobjedu za Sennu kao i pravi početak natjecanja, budući da je to prva utrka na europskom tlu te godine.

Kao da je naslutio, svoje posljednje jutro proveo je na sastanku s drugim vozačima kako bi raspravljali o mjerama sigurnosti, budući da dosadašnje mjere nisu bile dovoljne jer se vozači ozljeđuju ili završavaju tragično. Razmišljao je i o povlačenju iz Formule 1, upravo zbog sigurnosnih razloga.

Utrka i sudar

Na početku utrke sudarili su se Pedro Lamy i JJ Lehto. Suci utrke na stazu su izveli sigurnosni automobil Opel Vectra, kojeg je tada vozio Max Angelelli. Automobil je izveden na stazu da bi se počistili dijelovi dva bolida koja su sudjelovala u sudaru. Sigurnosni automobil ostao je na stazi pet krugova.

U sedmom krugu, drugom krugu utrkivanja, Sennin bolid je na zavoju Tamburello izletio s trkaće linije pri 310 kilometara na sat. Bolid je produžio ravno i udario u betonski zid. Telemetrija prikazuje da je izletio sa staze pri 310 kilometara na sat, te da je kočenjem bio u mogućnosti spustiti brzinu na 218 kilometara na sat. Nakon što je izletio s trkaće linije, trebalo mu je malo manje od dvije sekunde da udari u zid. Bolid je udario u zid pod malim kutem, otkinuvši prednji desni kotač i vrh nosa bolida. Nakon udara okrenuo se i zaustavio. Čim se bolid zaustavio, Senna je ostao nepomičan u kokpitu.

Nakon sudara vidjelo se da je Senna pretrpio ozbiljnu ozljedu, jer mu je glava bila nepomična i nagnuta na stranu. U sljedećoj sekundi glava mu se malo pomakla, dajući lažnu nadu. Utrka je prekinuta nakon jedne minute i devet sekundi poslije Senninog udara. Prošla je dosta vremena prije nego što su medicinske ekipe pristigle u pomoć. Oko bolida stajali su vatrogasci koji mu nisu smjeli pomoći prije nego što stignu liječnici. Helikopter iznad staze je snimao kako liječnici pomažu Senni, tako da je snimka viđena u cijelom svijetu. Poprište nesreće bilo je puno krvi. Medicinski stručnjaci su zaključili da je Senna pretrpio tešku ozljedu glave. Hitna traheotomija je napravljena uz stazu da bi se Senni moglo održati umjetno disanje.

Približno deset minuta nakon Sennine nesreće, nastao je nesporazum u pitstopu kada je vozač Larroussea Érik Comas izašao na stazu pod crvenom zastavom. Suci su spriječili Comasa da ne napravi sudar s medicinskim helikopterom koji je sletio na stazu. Profesor Sid Watkins, poznati svjetski neurokirurg te sigurnosni i medicinski delegat, kao i vođa medicinskog tima Formule 1 na stazi, izveo je traheotomiju na Senni i poslije izjavio da je Senna izgledao beživotno. Podigao mu je kapke i vidjevši zjenice zaključio da je Senna pretrpio ozbiljnu ozljedu mozga. Izvukli su ga iz kokpita i položili na tlo. Watkins je rekao da nakon što su to učinili, Senna je izdahnuo i da, iako je ireligiozna osoba, osjetio je da mu je duša otišla iz tijela u tome trenutku. U bolnici je otkriveno da je Senna u rukavu imao malu austrijsku zastavu. Novinari su kasnije zaključili da je pobjedu htio posvetiti Rolandu Ratzenbergeru.

Ova nesreća potakla je FIA-u da poveća mjere sigurnosti i poslije Sennine pogibije niti jedan vozač nije poginuo u Formuli 1. (w)

Vikend obilježen s dvije smrti

Cijeli vikend te kobne Velike nagrade obilježen je nesrećama, počelo je s novajlijom u Formuli 1, Rubensom Barichelom koji je zbog ozljeda ruke i slomljenog nosa na kvalifikacijama nije mogao nastupiti u utrci. Barichello je kasnije izjavio kada je došao k svijesti da je prvo koga je ugledao bio Ayrton Senna. 30. travnja 1994. došlo je do još jedne smrti na sanmarinskoj stazi, još jedan tridesetčetverogodišnjak je poginuo u nesreći na kvalifikacijama. Bio je to austrijanac Roland Ratzenberger kojem bolid  Simtek racinga nije skrenuo u zavoj Villneuve nego je udario u vanjski zid pri 314.9 km/h. Austrijanac je izgubio životnu bitku, te je umro od ozljeda lubanje. Sljedeća utrka u monaškoj kneževini obilježena je odavanjem počasti dvojici preminulih, gdje je prvi startni red bio je prazan.

1 Comment

 1. Ivan
  13. svi. 2014. at 16:07 — Odgovori

  E svaka čast Ivane na blogu i tvojem radu 😉
  Evo prvi put sam na tvojem blogu! Inače ovdje je tvoj imenjak iz Hrvatske.
  Pokušaj se sjetiti koji…….
  Putovali zajedno u Crnu Goru, prije nekih 2 tjedna.
  Ajd javi se na mail, pa ćemo dalje preko maila.
  Očekujem tvoj mail
  Ivan

Komentiraj

Back
SHARE

Hommage Kišnom čovjeku