Mentalitet digitalnog svijeta

Sloboda interneta pogrešno je shvaćena u očima djece koja u zabludi digitalnog svijeta i nemorala izvode nedolične stvari poput eksplicitnog fotografiranja, e-nasilja i drugih oblika čisto radi lajkova i “popularnosti”. Sve je to posljedica društva u kojem živimo i društva u kojemu zapadne sile žele da živimo.

Tamo gdje je mentalitet još uvijek u većini naslijeđe tradicionalnih vrijednosti, ljudi teško prihvaćaju kada izađu na portalima i novinama, nije lako opet vratiti se u “normalu”. Objavljene eksplicitne fotografije često potiču na izoliranost koja može dovesti do tragičnih slučajeva.

Jedna od definicija mentaliteta je i “duhovno stanje, način mišljenja i ukupnost duhovnih osobina i sklonosti pojedinca i zajednice i njezinih pripadnika”.

Mladež dosta brže prima poremećene vrijednosti putem interneta što dovode do tragičnih slučajeva. Tako i djevojke prekomjernim instagramiranjem misle da će steći popularnost, ali to im se jako često obije o glavu. Čovjek je bombardiran bespotrebnim i suvišnim informacijama, tako da vrijeme dokolice nestaje u onom pravom smislu. Ne razmišlja, ne stvara.

Sklonost esktremnom i pretjeranom samoslikavanju i objavljivanju tih fotografija američka psihološka organizacija proglasila je dijagnozom. “Očito je da se naša percepcija realnosti toliko iskrivila da smo postali gotovo nesposobni shvatiti mjere svoje osamljenosti. Društveni život smatra se životom u društvenoj mreži. California State University istražio je negativan učinak prekomjerne komunikacije preko društvenih mreža i otkrio da može uzrokovati hiperaktivnost, depresiju, opsesivno-kompulzivni poremećaj, narcisoidni poremećaj osobnosti, hipohondriju, shizoafektivni i shizotipni poremećaj, dismorfiju tijela, voajerizam, ovisnost”, piše Denica Alexandrova na portalu Brodarica.

Na Facebooku, kao i na cijelom internetu ništa nije privatno, odnosno sve je javno. Dakle, fotografije i sve druge objave dostupne su svima.

Svako malo, našu omladinu, kojoj je mozak nagrižen od digitalizacije, pogodi neki glupi virus društvenih mreža. Svi se sjećamo idiotskog ledenog čelendža u kojoj su se kao ludi ljudi posipali ledom i to snimali da bi postavili na internet, pri tome riskirajući zdravlje, nominirajući druge koji će to isto činiti. Nekoliko slučajeva je završilo tragično, a tko je za to odgovoran? Ljudska glupost i povodljivost, ‘rđavo društvo još ‘rđavijih vrijednosti.

Pa onda fenomen ‘fotografije koje inače ne bi bila nikada objavljena’ od strane vlasnika iste. Djeca, ali i stariji su se navukli ne znajući da je moguće da tu istu fotografiju netko nekad upotrijebi protiv njih, jer na internetu ništa nije privatno, sve je javno.

Ista stvar je i sa fotografijama tinejdžera koje su šokirale javnost u grupama koje su prikupljale fotografije razgolićenih srednjoškolki i kupili trosekundu internet popularnost. Kratka zabava za široke mase kratkotrajna je, već sutra dosadi i zaboravljena je, a posljedice ostaju trajno.

Da sam promjenio naslov ovog teksta u “ŠOKANTNO: Evo kako tehnika ubija omladinu” vjerovatno bih imao bolju posjećenost i čitanost, ma samo bolju posjećenost.

Senzacionalizam hrani našu djecu, ali sve više i nas.

0 Shares:
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like