Družili smo se s Bukom u Čapljini

U četvrtak je Udruga Geocultur na ljetnoj terasi Absolute Cluba u Čapljini imala čast ugostiti članove redakcije magazina BUKA. U svom pohodu Bosnom i Hercegovinom ekipa ovog magazina stigla je u južne krajeve gdje je nakon Ljubuškog na red došla Čapljina. U opuštenoj atmosferi pred skromnom čapljinskom publikom upriličeno je druženje s banjalučkom ekipom koja je bila u sastavu Aleksandar Trifunović, Dragan Bursać, Maja Isović i Elvir Padalović.

Postoje već 15 godina, a publika ih čita podjednako u svim dijelovima zemlje, i u RS-u i Federaciji, u svim gradovima. Ekipa BUKA magazina umjesto organiziranja velikog događaja za izravan kontakt sa svojom publikom odlučili su se za mnoštvo malih događaja po gradovima Bosne i Hercegovine, kako bi se približili lokalnim sredinama.

-Mi već 15 godina postojimo, počeli smo kao printani magazin, osnovali smo organizaciju koja se bavi izdavanjem medijskih proizvoda i pored BUKE časopisa, tada smo već krenuli sa sajtom koji je bio jedan mali web sajt koji je pratio samo tekstove BUKE. Negdje 2004. smo pokrenuli televizijsku emisiju, do sada smo uradili 250 emisija, sa preko 700 gostiju. Prije šest godina smo pokrenuli news portal, tada kad smo krenuli imali smo 200 posjeta dnevno, danas imamo oko 50 000 posjeta dnevno, do 120 000 kada su izvanredne vijesti u pitanju, kao što je bio događaj dolaska pape Franje u Bosnu i Hercegovinu – rekli su novinari BUKE u svom predstavljanju.

-Pored prenošenja informacija, mi se bavimo i analizom informacija. To je ono što nas razlikuje od drugih portala i medija, bavimo se analizom društvenih događaja. Tumačimo što bi oni mogli značiti ovom društvu, što od njih očekivati u budućnosti i ne libimo se da uđemo u kritiku društvenih procesa, ustvari to je neka naša osnovna misija da kritiziramo društvene procese. Smatramo da je ovo naša zemlja i da imamo pravo zahtijevati da ona bude bolja, također smatramo da ovo što sada imamo i nije baš najbolje. I negdje na tom putu funkcioniramo. Pitanje je kako će to u budućnosti funkcionirati, obzirom na vrijeme i egzistenciju da nastavimo raditi ovaj posao, ali za sada je to tako. Zadovoljni smo što možemo plasirati ovoliki broj sadržaja, što ljudi prepoznaju naš trudi i što nas posjećuju u tom broju. Neki se i ne slažu s onim što mi pišemo, što nam je negdje i cilj da otvorimo debatu po svim tim pitanjima društva i mislim da ne postoji tema koju mi dosada nismo obradili – kazao je Aleksandar Trifunović, glavni urednik ovog magazina.

-Drago mi je što smo u Čapljini. Ja sam prvi put u ovome dijelu Hercegovine. Uvijek kažemo da mi ne tretiramo BUKU samo kao medij nego koristimo jednostavno kao alat, platformu za činjenje sredine u kojoj živimo boljom. Otvoreni smo za svaku vrstu suradnje, sa svim lokalnim inicijativama koji imaju nešto kazati o sredini u kojoj živimo. Naša blog platforma je sve popularnija, tu jednostavno ohrabrujemo ljude da pišu. Prošli tjedan smo bili u Drvaru i već imamo blogove koji se pojavljuju iz Drvara, znači primjer lokalne zajednice koja je prepoznala nas kao medij koji plasira na jedan dobar način informacije koje oni objavljuju. Dobar plasman informacije znači korištenje naše dnevne posjećenosti i Facebook zajednice sa preko 200 000 članova, pa imamo primjer Drvara koji ima oko 5 000 stanovnika, tekst o lokalnom problemu pročita oko 15 000 ljudi, znači doseg je veći i ti problemi su vidljiviji i izneseni u jednu širu javnost – istaknuo je Elvir Padalović, novinar magazina BUKA.

-Kao dugogodišnji bloger imao sam prilike zbog svoga bloga i tekstova upoznati neke nove ljude, vidjeti neke krajeve koje prije nisam vidjeo. Blog ne mora biti aktivistički, može biti i putnički, pjesnički, kritički… Ukoliko nekoga zanima ovaj oblik izražavanja i komunikacije moja je preporuka da nađe sebi neku nišu, neku tematiku koja ga ispunjava i pokuša se najbolje izraziti kroz ovaj kanal komunikacije koji je sve popularniji – naveo je Ivan Dodig iz Udruge Geocultur.

0 Shares:
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like