Ljudine

Pope Francis gives his thumb up as he leaves at the end of his weekly general audience in St. Peter’s square at the Vatican, Wednesday, Sept. 4, 2013. (AP Photo/Riccardo De Luca)

Papa Franjo značajan je crkveni revolucionar. Revolucija u svom izvornom značenju znači kružno kretanje i označava velike promjene, izlazak iz monotone i zastarjele prakse koja nema praktičnu primjenu u današnjim vremenima. Tako možemo kazati da je papa Franjo praktičar. On dolazi iz siromašne zemlje, zato i shvaća bijedu i sirotinju koje nažalost ima mnogo oko nas. Čak i na onim mjestima na kojim se ne bi nikada nadali.

Kada je otpočeo pontifikat pape Franje mnoge je iznenadila njegova ljudskost, jednostavnost i suosjećajnost. Nije on veliki funkcioner kao što su bile neke pape kroz povijest ili vojskovođa, nego mali čovjek, sluga slugu božjih.

Jedan prijatelj pape Franje, svećenik kojega je kao kardinal zaredio, kazao mi je da u trenucima njegove žalosti, kada mu je otac umro, papa ga je nazvao iz Vatikana da izrazi sućut i ponudio mu je pomoć, te kazao da mu se može obratiti u bilo koje vrijeme.

E to je papa. Čovjek. Ljudina.

Isus nikada nikoga nije pitao nekoga koje je vjere i nacije. Isto tako opasku o istini koju sam pročitao u jednoj knjizi uvijek govorim svima koje to zanima: Isus nije nudio svoju (kršćansku) istinu, nego samo istinu. Tu je milosrdni samaritanac kojega treba staviti u kontekst današnjice. Evo imamo Huseina Smajića, čovjeka koji podiže crkvu blizu jako bitnog arheološkog nalazišta za katolike kojega je pronašao u svom dvorištu. Mogao je Husein bagerom sve poravnati, ali nije – zato što je čovjek, ljudina. Obitelj iz Zavidovića napravila je papi stolicu i ponosna je na to. Zbor iz Srebrenice pjesmom dočekuje Franju. Zatvorenici iz Zenice se također raduju. Zar nije to Bosna i Hercegovina? Zar nije Bosna i Hercegovina kada se jedni drugima radujemo i zajedno dijelimo i tugu i veselje?

0 Shares:
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like
Više

Novinarima

Ej, vi donositelji i prenositelji informacija, mišljenja i stavova. U što ste se to pretvorili? U poslušnike, u…