Što nam je poručio papa Franjo iz Sarajeva

Poglavar katoličke crkve papa Franjo posjetio je 6. lipnja 2015. Sarajevo. U svom pastoralnom pohodu Bosni i Hercegovini on dolazi kao glasnik mira u teškim trenucima za Bosnu i Hercegovinu. Ovo su neke najvažnije poruke pape Franje prilikom njegova prijateljskog posjeta Sarajevu koje su upućene vjernicima i svim narodima Bosne i Hercegovine.  Poruke pune iskrenih želja, nisu jednokratne poruke, nego poticajne misli za očuvanje onoga najvažnijeg u Bosni i Hercegovini, mira i poštovanja. Iako smo od ushićenja na dan dolaska pape s radosti primili ove poruke, tek će se u vremenu koje je pred nama o njima razmišljati dugo i iscrpno.

Mir vama!

Papino geslo za pastoralni pohod Bosni i Hercegovini bio je kratak, samo dvije riječi, a opet sadržajan i iskren: “Mir vama!”, ponovio je papa više puta, a s ovim geslo poslao je i poruku mladima prije odlaska:

“Mir vama, to je ono što vam ostavljam, to je ono na čemu trebate raditi. I mir se čini među svima nama, muslimanima, katolicima, židovima i pravoslavcima. Činite da ne bude među nama razdora, već bratsko zajedništvo i jedinstvo”.

U propovjedi na svetoj misi koju je papa Franjo održao na olimpijskom stadionu Koševo, ističe:

“Mir je Božji dar, Božji plan za čovječanstvo, povijest i sve stvoreno. To je plan koji uvijek nailazi na protivljenja čovjeka i zloga.”

Ivan Dominik Iličić
Foto: Ivan Dominik Iličić

Vjernicima i narodu

Poticajne misli upućene vjernicima i narodu papa Franjo je uputio kroz homiliju (propovjed) na misi:

“Danas se, draga braćo i sestre, još jednom iz ovoga grada uzdiže vapaj naroda Božjega i svih muškaraca i žena dobre volje: nikada više rata!”

“Stvarati mir svojevrsno je umijeće: zahtijeva se strast, strpljivost, iskustvo, postojanost. Blaženi su oni koji siju mir svojim svagdanjim radom, s gestama služenja, bratstva, dijaloga, milosrđa… Upravo će se ovi «sinovima Božjim zvati», jer Bog sije mir uvijek i posvuda; u punini vremena poslao je u svijet svojega Sina da imamo mir! Stvarati mir je posao koji se neumorno ostvaruje svakoga dana, korak po korak.”

“O, kako se mijenjaju stvari kada, s milošću Božjom, slijedimo ovu zapovijed (Ljubi bližnjeg svog, kao sebe samog. Gal 5,14). To je zbog toga jer se mi mijenjamo! Ona osoba, onaj narod kojega sam dosada doživljavao kao neprijatelja, zapravo ima isto lice kao i ja, moje srce, moju dušu. Imamo istoga Oca na nebesima. Dakle, istinska bi pravednost bila činiti toj osobi, tome narodu, sve ono što bih volio da bude učinjeno meni i mome narodu (usp. Mt 7,12).”

aaa
Foto: L’Osservatore Romano

Političarima

Vlastima se papa Franjo obratio odmah po dolasku u Bosnu i Hercegovinu, na audijenciji u zgradi Predsjedništva. Pozvao je na dijalog, mir i ljudskost.

“Potreban nam je razgovor, otkrivanje bogatstva svakoga od nas, vrednovanje onoga što nas ujedinjuje te doživljavanje razlika kao mogućnost rasta, pritom poštujući svakog pojedinca. Prijeko je potreban strpljiv dijalog, pun povjerenja, tako da pojedinci, obitelji i zajednice mogu prenositi vrijednosti vlastite kulture i prihvaćati sve ono dobro u tuđim iskustvima.”

“U ovoj Zemlji, mir i sloga među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima te poticaji kojima se u posljednje vrijeme njeguje taj sklad, kao i srdačni i bratski odnosi između muslimana, židova i kršćana imaju važnost koja seže daleko izvan granica Bosne i Hercegovine. Ovime se daje svjedočanstvo cijelome svijetu kako je suradnja među različitim narodima i religijama u svrhu općega dobra itekako moguća; kako pluralizam kultura i tradicija može potaknuti i oživotvoriti neponovljivo i učinkovito rješavanje problema; kako se čak i najdublje rane mogu izliječiti zajedničkim hodom koji pročišćava sjećanja i daje nadu za budućnost.”

“Svi bismo trebali prepoznati naše temeljne ljudske vrijednosti, kako bismo se uspješno suprotstavili divljaštvu onih koji bi od svake različitosti htjeli stvoriti priliku za nasiljem. U ime se ovih vrijednosti može i mora surađivati, graditi i razgovarati, opraštati i s njima rasti. One tako dopuštaju sazvučju različitih glasova da se oblikuju u plemenit i skladan himan, nasuprot fanatičnom kriku mržnje.”

aa_picture_20150606_5553788_web

Vjerskim poglavarima

Predstavnici vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini imali su priliku čuti poziv pape Franje na dijalog, toleranciju i uzajamno poštivanje:

“Međureligijski je dijalog, osim razmatranja o velikim temama vjere, prije svega razgovor o «ljudskome životu» (cit. dj). U njemu se dijeli životna svakodnevica u svoj svojoj konkretnosti, s radostima i žalostima, naporima i nadama; njime se preuzimaju zajedničke odgovornosti; njime se ostvaruje bolja budućnost za sve. Njime se uči kako zajedno živjeti, upoznati se i prihvatiti se u svojim različitostima, slobodno, prema onomu što svatko od nas jest. U dijalogu se prepoznaje i razvija određeno duhovno zajedništvo koje ujedinjuje i pomaže promicati moralne vrijednosti, pravdu, slobodu i mir. Dijalog je, napokon, škola čovječnosti i čimbenik jedinstva koji pomaže graditi društvo utemeljeno na toleranciji i uzajamnom poštovanju.”

“Svi smo svjesni da je pred nama za prijeći još dugi put. No, ne dopustimo se obeshrabriti zbog poteškoća i nastavimo ustrajno koračati putem oprosta i pomirenja. Dok stvaramo pravedno sjećanje na prošlost, koja nas može poučiti, izbjegavajmo samosažalijevanja i uzajamna optuživanja te se prepustimo da nas Bog očisti, onaj koji nam daruje sadašnjost i budućnost: On je naša budućnost, On je krajnji izvor mira.”

“Ovaj grad, koji je u nedavnoj prošlosti, nažalost, postao simbol rata i razaranja, danas, sa svojom raznolikošću naroda, kultura i vjera, može iznova postati znak jedinstva, mjesto u kojemu različitost ne bi predstavljala prijetnju, nego bogatstvo i priliku za zajedničkim rastom. U svijetu koji je nažalost još uvijek razdiran sukobima, ova zemlja može postati porukom: potvrditi kako je moguće živjeti jedan pored drugoga, u različitosti, ali u zajedničkom čovjekoljublju, gradeći zajedno budućnost u bratstvu i miru.”

vjerskipoglavari

Mladima

Papa, oduševljen voljom i snagom mladih iskazuje radost. Nadalje ih poziva na zajedništvo i da umjesto zidova grade mostove.

“Moram vam reći, kad god se sretnem s mladima da se radujem, ali ne samo zbog mene, već i zbog ideala i života. Vi ste me ispunili radošću. Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da idete naprijed, a ne nazad u destrukciju, u prošlost. Želim da ne stvarate neprijatelje, već da zajedno koračate prema budućnosti. Ne gradite zidove, već samo mostove”.

“O miru je lako pričati i moćnici ovog svijeta pričajući o miru teoretiziraju, a s druge strane prodaju oružje. Od vas, kao prve postratne generacije, očekujem integritet i poštenje i da stvarate mostove koji će biti susret jednih sa drugima”.

11406111_10152885217151821_8519320346413492064_o

Hvala, papa Franjo!

0 Shares:
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like
Više

Ljudine

Papa Franjo značajan je crkveni revolucionar. Revolucija u svom izvornom značenju znači kružno kretanje i označava velike promjene, izlazak…
Više

Novinarima

Ej, vi donositelji i prenositelji informacija, mišljenja i stavova. U što ste se to pretvorili? U poslušnike, u…