Zašto na mom profilu nema trikolora

Jučer je počinjen strašan zločin u Francuskoj, kako prenose agencije, izvršen je niz terorističkih napada u Parizu. Po trenutno dostupnim podacima ubijeno je 128 ljudi, ozljeđeno je 300 od kojih je trećina kritično, navodi Al Jazeera.

Nedavno se također dogodio zločin na novinare Charlie Hebdoa, kada su teroristi izvršili napad na novinare satiričnog francuskog lista. Čitav svijet se skupio u Francuskoj, svi su bili Čarliji, a tko je bio Čihok gdje su bokoharamovci masakrirali dvjesto djevojčica u Nigeriji, gotovo u isto vrijeme. Vijest koju novinske agencije stavljaju sa strane, jer je nezanimljiva, valjda podrazumijevaju da je to tamo svakodnevnica. Nema medijske hajke, kao u primjerice Francuskoj, prvo Charlie, pa sada ovaj stravičan zločin u Parizu. Sve su oči svijeta uprte u ovaj događaj, dok se u isto vrijeme u svijetu događaju gnjusnije stvari koje mediji ne žele prenijeti. Svjetske vođe su tada marširale za mir, a opet Čihoka nije bilo nigdje.

Kad se dogodio napad na Charlie hebdo, novinarka Time magazina, Charlotte Alter objavila je članak pod naslovom Why Charlie Hebdo Gets More Attention Than Boko Haram u kojem profesor psihologije Paul Slovic sa Sveučilišta u Oregonu navodi kako je “psihološka udaljenost između nas (Amerike) i Francuske manja nego psihološka udaljenost između nas Amerike i Nigerije”, tako je nekako i kod nas u zemljama zapadnog Balkana, Nigerija nam je tamo negdje ma kraju svijeta, dok nam je Francuska tu na domak ruke. Žrtva je žrtva, tko god ona bila i gdje god ona bila.

Odmah poslije napada počelo je ludilo na društvenim mrežama, možda će nezgodno zvučati, ali svaki napad dobije pomodni trend na Facebooku i drugim mrežama. U ovom slučaju je to francuska zastava, preko profilne slike. Ja je neću postraviti na svoj Facebook profil, ne zato što ne poštujem žrtve, naprotiv odajem im poštovanje, ali ne da netko drugi vidi, ne da budem u trendu, već zato što to stvarno osjećam i mislim.

Zato vas pitam gospodo iz zemalja demokracije: “Na današnjoj tečajnoj listi ljudskih života, koliko vrijedi jedan život zapadnoeuropljanina ili amerikanca, naspram života afričkog djeteta ili bilo koga drugog?

0 Shares:
2 comments
  1. gospodine dragi,ja se osjecam isto kao i vi.. i nista mi ne vrijedi više zivot djeteta u parizu od zivota djeteta u africi…ja sam jedan od onih koji su objavili takvu profilnu sliku.. isto sam tako i onaj koji je na svom profilu objavio slike iz tadašnjih zločina u nigeriji… charkie hebdo nisam objavljivao i dao podršku- znate zašto? zato što su se rugali vjeri i nečijoj svetinji… tada nisam objavio je sui charlie jer nisam imao potrebu to objaviti… sada imam potrebu objaviti takvu sliku profilai mislim da bismo svi to trebali da pokažemo koliko nam je stalo jednima do drugih… kao sto to uradimo kada nekome zelimo cestitati rodjendan, kao sto to uradimo kada podijelimo neku sliku za operaciju nekog djeteta kojem je potreban novac… jer i tada osjecamo da to moramo jer nam je stalo… ma koliko god puta se ja pomolio danas za njih ja sam zelio objaviti takvu sliku profila, jer osjecam da moram… i ni vi niti bilo tko drugi mi ne može nametati da je u krivu ono sto ja u dubini sebe osjećam…

    1. Hvala Vam na komentaru! Nitko nikome na nameta stavove, ovdje je priča o medijima i njihovom utjecaju, ja sam objavio priču iz svog kuta. Prije dva dana je bio težak napad ISIL-a u Libanonu, a to uopće nije zastupljeno u medijima jer je ta informacija označena kao irelevantna, za Zapad to se nije dogodilo. Osjećaji su čudna stvar, svatko osjeća drugačije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like