Šansa za (nove) turističke zajednice u Hercegovini

Ugodno me iznenadila vijest o inicijativi da se naseljenim mjestima u Federaciji BiH omogući formiranje turističkih zajednica. Inicijativu je trebalo donijeti prije 20 godina, ali kod političara u Bosni i Hercegovini vrijeme teče sporo.

“Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj 36. sjednici, koja je održana u Sarajevu, podržala poslaničke inicijative za donošenje Zakona o turističkim zajednicama i unapređenju turizma u Federaciji BiH i za izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakona o turističkoj djelatnosti”, navedeno je na službenoj web stranici Vlade FBiH.

Tako će mjesta poput Međugorja, Blagaja, Lukomira i dr. biti u mogućnosti formirati vlastitu turističku zajednicu koja će značajno doprinijeti razvoju turizma u ovim, ali i drugim mjestima koja se planiraju baviti turizmom.

Način na koji sad funkcionira turističko organiziranje u FBiH je sljedeći: turističke zajednice postoje na razini županija, nadalje, one imaju podružnicu u svakoj općini, a svaka podružnica ima (ili je imala) ispostavu u turističkom mjestu. Ovakva sustavna kompliciranost otežava naseljenim mjestima svaku mogućnost turističkog razvoja i u tom administrativnom dijelu prepreka je za ozbiljnije pristupanje turističkoj industriji.

0 Shares:
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like