Čovjek, to divno stvorenje ima božanstvenu privilegiju da misli i promišlja, stvara i zaključuje. Ima tu karakteristiku pripadanja i spajanja nespojivog, ima također mogućnost entiteta i identiteta kroz koje živi i sanja. Oslanjati se isključivo na jedno nikada nije dobro. Za mene osobno je život takav, ni crn ni bijel, nego i crn i bijel i tko zna još kakav.

Tako i ja, valjda kao i svaki drugi čovjek pronalazim svoje entitete u onim cjelovitim svojstvima u kojima se najbolje osjećam i kojima pripadam, i koji mi pripadaju. Moji entiteti su geografski, a ne politički i tu razbijam svu moguću vezu sa bilo kakvim granicama, jer u mom slučaju entiteti predstavljaju sve suprotno od granica. U ovom trenutku oni su Hercegovina i Vojvodina, u njihovim gotovo cijelim geografskim prostorima. Smatram da su dio mene, baš kao što sam i ja dio njih i ta neraskidiva veza me potiče da stvaram i živim. Možda je tomu kriva činjenica povezanosti moje obitelji kroz povijest sa ovim predivnim krajevima.

10285791_10203961972986874_8857901476094629082_o

Ljubuška tvrđava

Identiteti u Bosni i Hercegovini često su unaprijed definirani i nameću se kao takvi. Ponosan sam na hrvatski identitet i kulturu, kršćanstvo kao duhovni identitet, Bosni i Hercegovinu kao identitet ognjišta, zapadnohercegovački dijalekt kao identitet maternjeg duha riječi i kojega se ne stidim i na još mnogo drugih identiteta kojima pripadam od mikroregije Brotnjo, pa sve do nekih kulturnih i inih identiteta. I svatko od nas ima svoj set identiteta, koji se odlikuju po jedinstvenosti i originalnosti svake određene osobe.

Sve te različite i ponekad nespojive karakteristike čine svakoga od nas, ljudsko biće – najsavršenije i najkompleksnije biće. Te različitosti dolaze i nestaju, razvijaju se i evoluiraju kao naše najveće blago i viza za još boljim međusobnim razumijevanjem i poštivanjem. Život nije statika, nego stanje vječne isprepletenosti, fuzije različitih utjecaja na sve naše nutarnje identitete i entitete.