Entiteti i identiteti

No Comment

Čovjek ima karakteristiku pripadanju i vlastitih svjetova i prostora kroz koje živi i sanja.

Valjda kao i svaki drugi čovjek pronalazim svoje entitete u onim dimenzijama i prostorima u kojima se najbolje osjećam i kojima pripadam, i koji mi pripadaju. Moji entiteti su najčešće geografski, a ne politički i tu razbijam svu moguću vezu sa bilo kakvim granicama, jer u mom slučaju entiteti predstavljaju sve suprotno od granica.

Vežem ih nerijetko za Hercegovinu, Vojvodinu i Boku. Smatram da su dio mene, baš kao što sam i ja dio njih i ta neraskidiva veza me potiče da stvaram i živim. Možda je tomu kriva činjenica povezanosti moje obitelji kroz povijest sa ovim predivnim krajevima.

10285791_10203961972986874_8857901476094629082_o
Ljubuška tvrđava

Identiteti u Bosni i Hercegovini često su unaprijed definirani i nameću se kao takvi. Ponosan sam na hrvatski identitet i kulturu, kršćanstvo kao duhovni identitet, Bosnu i Hercegovinu kao identitet ognjišta, zapadnohercegovački dijalekt kao identitet maternjeg duha riječi i kojega se ne stidim i na još mnogo drugih identiteta kojima pripadam od mikroregije Brotnjo, pa sve do nekih kulturnih i inih identiteta. I svatko od nas ima svoj set identiteta, koji se odlikuju po jedinstvenosti i originalnosti svake određene osobe.

Sve te različite i ponekad nespojive karakteristike čine svakoga od nas, ljudsko biće – najsavršenije i najkompleksnije biće. Te različitosti dolaze i nestaju, razvijaju se i evoluiraju kao naše najveće blago i viza za još boljim međusobnim razumijevanjem i poštivanjem. Život nije statika, nego stanje vječne isprepletenosti, fuzije različitih utjecaja na sve naše nutarnje identitete i entitete.

No Comment

Komentiraj

Back
SHARE

Entiteti i identiteti