Brendiranje destinacija u BiH!?

Računalna nepismenost, koju je potvrdio popis stanovništva proveden 2013. godine očituje se u svim sferama društva u Bosni i Hercegovini. Naročito je primjetan nedostatak komunikacije preko društvenih mreža s ciljanom publikom od strane državnih autoriteta, pa tako i turističke zajednice ne komuniciraju adekvatno kampanje putem društvenih medija.

Možda je to zbog nedostatka novca, a možda zbog nebrige i ne prepoznavanja važnosti digitalnog komuniciranja u 21. stoljeću. Iako se primjeti da u zadnje vrijeme turističke zajednice objave poneki sadržaj kao što su događaji ili poneki natječaj, zamjetan je nedostatak konzistentosti objavljivanja sadržaja.

Brendiranje destinacije nije novi cover na Facebooku i hashtag, složen je to proces i trebali bi ga raditi osobe koje se profesionalno bave time. Službenici za marketing i digitalno komuniciranje ne trebaju ići daleko za dobre primjere, tako da odlično odrađene kampanje imamo u Hrvatskoj i Srbiji. Nacionalna turistička organizacija Srbije pokrenula je platformu novih medija #MySerbia.

myserbia
#MySerbia se bazira na sadržaju korisnika društvenih mreža koji se preko službenog hashtaga koriste u službenoj kampanji i tako dobijaju autentičan sadržaj. Tako potencijalnim turistima nude iskustvo koje je autentično za razliku od postavljenih fotošopiranih fotografija koje izgledaju nestvarno.

Isto je poželjno, ako je to moguće, razdvojiti web stranice i profile društvenih mreža samih organizacija od kampanja. Mislim da potencijalne turiste baš i ne zanima kada je održana sjednica rukovodstva turističke zajednice i sl.

Puno je prostora za brendiranje destinacija u našoj maloj državi, neke od njih bi mogle postati nove svjetske hit destinacije, recimo Perućica bi mogla postati jedna od najprepoznatljivijih eko destinacija na svijetu, s obzirom na njene prirodne karakteristike, no sve je nekako sporo u ovoj našoj Bosni i Hercegovini, valjda zbog ove jesenje kiše, pa nadležni čekaju bolje vrijeme da počnu nešto raditi, a kad ga dočekaju počne vrijeme godišnjih i tako ukrug.

0 Shares:
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like