Zvirovići

Foto: Facebook

Kroz Zviroviće putnik obično prođe, ne zaustavljajući se, osim ako mu baš to nije cilj. Iako pripadaju općini Čapljina, zbog svoje neposredne blizine gravitiraju Međugorju, katoličkom svetištu. Tamo je još davne 1919. godine rođena moja pokojna baba Mila, djevojački Dugandžić.

Do početka novog milenija bilo je to mjestašce kao i svako drugo, prosuto škrtim hercegovačkim tlom koje je primoravalo ljude da odlaze trbuhom za kruhom u neke druge zemlje. Renesansu mjesto doživljava prolaskom autoceste i petljom koja vodi do spomenutog Svetišta.

Za života, baba Mila ni u snu ne bi mogla vjerovati, da kroz nekoć zabačeno selo sada prolazi suvremena autocesta koja sa sobom donosi investitore koji grade moderne objekte i ovom selu daju novu nadu. Tako je i nova benzinska pumpa izgrađena na škrtom hercegovačkom tlu, a baba Mila, da je živa, čudila bi se u čudu novoizgrađenim zdanjima.

Ivan Dodig

Hercegovac. Turizmolog. Piše. Bavi se digitalnim komunikacijama. Putuje. Voli konstruktivan dijalog. Od 2006. godine na Wordpressu.

Odgovori

Your email address will not be published.

Previous Story

Zašto smo gostoljubivi?

Next Story

Zaboravljena baština: Duhanske stanice u Hercegovini (1)