O toponimima kroz politički kontekst

Najviši vrh Šar planine
Najviši vrh Šar planine

Po koncu skoro svakog rata pobjednici počnu preimenovati trgove, ulice, institucije u čast novim herojima, često da se ugasi trag svake prethodne kulture ili povijesti.

Tako se dosta navodnih antifašističkih udruga i organizacija opire svakom preimenovanju u državama nastalim nakon raspada socijalizma, a zaboravljaju da su to činili i oni čije ideje podržavaju, čim su se domogli vlasti, i oni prije njih, i opet oni prije njih i sve u nedogled kroz povijest.

Jutros sam pronašao informaciju da je nedavno preminuli kubanski vođa Fidel Castro uporno naglašavao “do zadnjih sati njegova života da se njegovo ime i lik nikada ne koriste kao naziv institucija, trgova, parkova, avenija, ulica i drugih javnih mjesta, te da se u spomen na njega ne podižu spomenici, biste, kipovi i drugi slični oblici odavanja počasti.” Castro je također zatražio “jednostavan i skroman pogreb.”

Na brdovitom Balkanu za vrijeme Titova režima počelo je preimenovanje gradova njemu u čast već 1945. (Titova Korenica), 1946. (Titograd, Titovo Užice, Titov Veles), te poslije njegove smrti, 1981. (Titova Mitrovica, Titovo Velenje, Titov Drvar) i 1983. (Titov Vrbas).

Dobar primjer političke toponimije je najviši vrh Šar planine u Makedoniji, visok 2747m. Davno nekada lokalni stanovnici mu nadjeniše ime Šar, po kojemu je planina dobila ime, zatim nakon osmanlijskih osvajanja turci ga prozvaše Turčin, a vrhove do njega Mali Turčin i Bakardan. Ime ostaje do listopada 1934. kada u čast srpskog kralja Aleksandra I. Karađorđevića biva prozvan Aleksandrov Vrv. Tijekom drugog svjetskog rata dobija ime koje se ranije koristilo, Turčin ili Veliki Turčin, a odlukom Skupštine Narodne Republike Makedonije od 21. travnja 1953. godine biva nazvan Titov Vrv i to ime nosi i danas.

Ivan Dodig

Hercegovac. Turizmolog. Piše. Bavi se digitalnim komunikacijama. Putuje. Voli konstruktivan dijalog. Od 2006. godine na Wordpressu.

Odgovori

Your email address will not be published.

Previous Story

Najkorisniji domaći MTB sajtovi

Next Story

Biciklom kroz toplije dane