Dodigova pjesma u Subotičkoj Danici za 2017.

Rasprava (Foto: Nikola Knezi)

Popularni narodno-crkveni kalendar „Subotička Danica“ za 2017. godinu izašao je iz tiska za Materice, u nakladi Katoličkog društva za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“.

Pjesma mladog pjesnika Ivana Dodiga pod naslovom “Sjećanja” našla se u ovogodišnjem kalendaru.

U cjelini „Duhovnost“ upoznajemo se sa svjedocima Božje ljubavi, kako to u uvodnoj riječi najavljuje glavni urednik. Otac Mato Miloš predstavlja Duhovno iskustvo i nauk karmelićanke, svete Elizabete od Presvetog Trojstva, a Josip Štefković piše o sv. Majci Tereziji (Agnes Gonxha Bojaxhiu). Danica piše i o novim blaženicima, dvojici Hrvata s Kosova: fra Serafinu Glasnoviću Kodiću i don Antonu Muziću. Ne zaboravlja ni našeg kandidata za sveca, o. Gerarda Tomu Stantića.

U rubrici „Narodno blago“ čitamo o Šokačkim pogrebnim običajima i vjerovanjima u Baču iz pera Antuna Kesejića, a u „Kulturi“ Marta Vargek predstavlja knjišku produkciju vojvođanskih Hrvata 2015.-2016. Josip Štefković piše o knjizi Antala Hegedűsa „Život i restauracijska djelatnost kalačkog nadbiskupa Gabrijela Patačića“.

Tu su i uobičajene rubrike „Mala Danica“ (uredila Katarina Čeliković), „Mladi“ (uredila Larisa Skenderović), „Obitelj“ (uredili Vesna i Ladislav Huska). U „Povijesnom kutku“ Stjepan Beretić piše o Bunjevačkom momačkom kolu i o dva stoljeća staroj bajmačkoj župnoj crkvi. Zanimljiv je tekst dr. Gyule Dudása preveo s mađarskoga i priredio Josip Štefković pod naslovom „Izvještaj s ruševina bačke tvrđave iz 1842. godine“. „Da ih ne zaboravimo“ podsjeća na prof. Belu Gabrića, Milana Asića i fra Česlava Novaka, OP.

Zabilježila je Danica nova duhovna zvanja i pokojnike, a završava kronikom događanja u Subotičkoj biskupiji koju su pripremili Dragan Muharem i Katarina Čeliković. Pjesnici su i ove godine začinili svojom lirom stranice Danice, a osim navedenoga ima i drugoga štiva za čitatelje „Subotičke Danice“ koja se može kupiti po cijeni od 400 dinara u svim katoličkim crkvama Subotičke biskupije.

Katarina Čeliković, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata / PN

Ivan Dodig

Hercegovac. Turizmolog. Piše. Bavi se digitalnim komunikacijama. Putuje. Voli konstruktivan dijalog. Od 2006. godine na Wordpressu.

Odgovori

Your email address will not be published.

Previous Story

Više od rukometa

Next Story

Zvonar bačkog Zvonika