Kako je Ghost natjerao WordPress da povuče temu

Tvrtka Automattic koja zastupa WordPress, u direktorij tema WordPress.com objavila je temu koju je njihov developer David Kennedy preuzeo i prilagodio iz Ghosta bez dozvole. Tema Ecto na kojoj je i moj blog povučena je prije par mjeseci iz Wordpressova direktorija.

John O’Nolan, osnivač Ghosta, podijelio je ovu priču putem Twittera. Napisao je kako je slučajno čitao jedan blog i zapazio temu Casper, koja je bila osnovna tema Ghosta. Bilo mu je drago da se to dogodilo, no kada je vidjeo izdavača teme, bio je to Automattic, preko WordPress.com-a. Bilo je čudno i zbunjujuće, navodi, jer je čitav njegov kod bio tu, pa je kopao dublje. Automattic je preuzeo temu bez pripisivanja zasluge autoru, te je distribuirao kao “Designed by WordPress.com”, pa kasnije “Ecto by Automattic”, što možete vidjeti u podnožju ovog bloga. Ghost za razliku od WordPressa koristi MIT licencu koja je popustljivija od GPL-a.

O’Nolan navodi kako je jedini njegov zahtjev da se namjerno ne uklone autorska prava kod prilagodbe, što je Automattic upravo učinio. Dalje navodi, kako bi se od njega očekivalo da sve ode u javnost, no on se javio mailom direktno developeru:

Izvor: Twitter
Izvor: Twitter

O’Nolan je na kraju rekao “kako se događa da ljudi pogriješe,” također smatra kako je “nepoštovanje raznih licenci pogrešno, no ne automatski i maliciozno”. Isto se to dogodilo Wixu kada je ukrao GPL kod od WordPressa za mobilnu aplikaciju. “Wix je napravio grešku, koju je Automattic ponovio. Ovo su trenuci u kojima se nepotrebno dolijeva ulje na vatru između već podijeljenih strana i rasplamsava mržnja, a sve se jednostavno moglo izbjeći. Garantiram da je jedan prijateljski email mogao rješiti cijelu prokletu stvar” naveo je osnivač Ghosta na Twitteru.

Svjedoci smo čestog kršenja autorskih prava i kada su u pitanju najveće tvrtke. Svakome se može dogoditi da pogriješi, no ja osobno mislim da je pripisivanje zasluga za neki softver ili blog post ako hoćete, jednako pripisivanju zasluga za nečiji književni ili znanstveni rad. Krađa je krađa, makar i na internetu.

Meni ne pada napamet da promjenim temu, jer je stvarno dobra. Žao mi je što se neće više raditi na razvoju ove teme od strane WordPressa, no za sada mi ne treba druga. Volim WordPress, ali potpiši korektno brate.

Komentiraj

You May Also Like