Zaboravljena baština: Duhanske stanice u Hercegovini (1)

Proizvodnja duhana u Hercegovini dugo je bila nositelj gospodarstva ovog kraja. Živjelo se teško, a uzgoj duhana je bio jedini način preživljavanja u škrtoj zemlji okupanoj suncem. Nakon dolaska Austro-Ugarske počelo se planirano proizvoditi, a vlasti su ubrzo počeli graditi tvornice i otkupne stanice.

Dogana u Širokom Brijegu, demećenje duhana

“Najbolje vrste rastu u okolici Trebinja, nadalje oko Ljubuškoga, onda u okolici Mostara kod Rodoča, na Broćnu”, tako je u svojoj knjizi „Mostar und sein Culturkreis – ein Städtebild aus der Hercegovina“ zapisao Carl Peez koja je objavljena 1891. u Leipzigu.

Godina 1880. postaje izuzetno važna za razvoj duhanske industrije u Hercegovini, car uvodi Monopolski zakon o duhanu, te izdaje naredbu o izgradnji tvornica duhana u Mostaru i Sarajevu, te otkupnih ureda u Ljubuškom, Stocu, Mostaru i Trebinju.

Duhanske stanice su godinama bile žila kucavica gospodarstva i preživljavanja na kršnom hercegovačkom tlu. Preživjele su tako nezgodnu i uzburkanu povijest ovih prostora. I radničke bune i ratove, no ne i tranziciju.

Danas su ovi spomenici kulture i gospodarstva urušeni, zaboravljeni i napušteni. Iako izazivaju divljenje i poštovanje kod građana, vlasti ne poduzimaju adekvatne mjere da se bar stave pod zaštitu. I duhan nestaje gotovo u potpunosti, druga su vremena, ovu kulturu zamjenilo je smilje.

A moglo se drugačije. Moglo se prenamjenom prostora učiniti mnogo kako bi svjedoci jednog vremena dobili novu svrhu. Nisu li upravo duhanske stanice mogle biti zgrade najljepših knjižnica, obrazovnih i kulturnih ustanova ili pak mjesto državnih institucija? No, još uvijek nije kasno, a u pričama koje slijede čitati ćete nešto više o prošlosti, sadašnjosti, ali i planovima i prijedlozima za budućnost. Samo da se ne ponove opet isti plameni scenariji kao što su to bili u Čitluku (2010), Ljubuškom (2013), Širokom Brijegu (2013), Čapljini (2016)…

3 Shares:
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like
Čitaj više

Zvirovići

Kroz Zviroviće putnik obično prođe, ne zaustavljajući se, osim ako mu baš to nije cilj. Iako pripadaju općini…
Čitaj više

Ljudine

Papa Franjo značajan je crkveni revolucionar. Revolucija u svom izvornom značenju znači kružno kretanje i označava velike promjene, izlazak…
Čitaj više

Novinarima

Ej, vi donositelji i prenositelji informacija, mišljenja i stavova. U što ste se to pretvorili? U poslušnike, u…