Reportaža | Sajam turizma u Mostaru

Jubilarni 20. Sajam gospodarstva u Mostaru održan je od 4. do 8. travnja uz zemlju partnera, Republiku Hrvatsku. Brojni izlagači iz 20 zemalja predstavili su se na najposjećenijoj gospodarskoj manifestaciji u Hercegovini.

Podsajamska manifestacija Sajam turizma značajan je događaj za turistički sektor u Bosni i Hercegovini. Manifestacija je mjesto predstavljanja i umrežavanja turističke ponude i turističkih agencija, turoperatera, destinacija i posjetitelja, mjesto prezentacije i populariziranja vina i vinogradarsko-vinarskih proizvoda.

Uz brojne domaće izlagače, na  Sajmu turizma svoje mjesto su pronašli i predstavnici Poljske, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske.

Hercegovačka regija je bila odlično pokrivena i tu su predstavnici destinacija i udruženja odigrali jako značajnu ulogu.

Udruga Visit Blidinje predstavlja turizam u najposjećenijoj destinaciji skijališnog turizma u Hercegovini, Parku prirode Blidinje. O samoj Udruzi, kao i turizmu u Blidinju tijekom ljetnih mjeseci, govorio je Tomislav Zelenika.

Novi igrači na tržištu turizma

Na Sajmu sam zatekao i predstavnike destinacija koji tek počinju s razvojem turizma u njihovim općinama. Načelnik općine Odžak, Jakov Ivanković, rekao je u neformalnom razgovoru kako u turizmu vide budućnost, a planiraju iskoristiti administrativni oblik općine koji je u obliku srca kao put ka brendiranju Odžaka kao srca Posevine.

I u Glamoču vide perspektivu u turizmu. Izrazito poljoprivredni kraj postao je popularno odredište izletnika i zaljubljenika u prirodu. Biciklisti i planinari rado posjećuju ovu općinu, a mostarski Sajam smo iskoristili kako bi porzgovarali s Nevenom Paštarom o Turističkoj razvojnoj agencije ove općine.

Prema Porteru klasteri su zemljopisno koncentrirani, međusobno povezani gospodarski subjekti, specijalizirani dobavljači, davatelji usluga i povezane institucije koje u određenom području predstavljaju regiju ili državu.

Pozitivan primjer je Turistički klaster Hercegovina, udruženje koje predstavlja cijelu regiju Hercegovine, a o čemu više govori predsjednik Klastera, Stjepan Primorac. Klaster je na Sajmu također predstavio promotivni film o turizmu Hercegovine koji će biti dio promocije Hercegovine kao turističke destinacije po sajmovima.

Na međunarodnim štandovima nije nedostajalo vina i tradicionalnih delikatesa. Ono što izdvajamo je rumunjski polutvrdi sir Caşcaval, napravljen po tradionalnoj recepturi obiteljskih gazdinstava. Tu su i mađarska i srpska vina, koja su stala uz bok brojnim domaćim vinima. Neizostavna je ponuda turizma na hrvatskoj obali, no značajno su napori Hrvatske turističke zajednice na predstavljanju unutrašnjosti Hrvatske, koja zasigurno ima što ponuditi turistima.

Hrvatska, puna života

Ambasade bi trebale biti glavni predstavnik turizma jedne države. Takav je slučaj s Poljskom ambasadom u Sarajevu. Oni su na ovogodišnjem Sajmu zatražili pomoć Poljske nacionalne turističke organizacije, kako bi destinacije predstavili u što boljem svjetlu.

Iako su brojne destinacije predstavljale svoja vina, mi preporučujemo vina naših, hercegovačkih, vinara.

Dio ponude domaćih vinara

Udruga KulTurist je predstavila mobilnu aplikaciju Hercegovina Guide, a nadamo se da će biti od koristi svim posjetiteljima naše regije.

Sve u svemu, mostarski Sajam turizma kao dio jedne veće manifestacije u Hercegovini ima mjesta za poboljšanje i napredak. Na upravi Sajma je da svake godine inovira sadržaj, te pronalazi nove partnere sa zanimljivom ponudom.

1 Shares:
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like
Više

Hashtagovi u turizmu

Popularizacijom interneta nastala je olakšana komunikacija u svim društvenim  i gospodarskim sektorima, pa tako i turizmu. Besplatna komunikacija…