Duhanske stanice u Hercegovini (2) Naše, sviju nas

Od kad je Ljubuškog od tad je prkosa moćnima, želje za boljim životom i promjenama, a u prilog tome svjedoči povijesna činjenica o štrajku duhanskih radnika u svibnju 1906. godine, kada su se radnici borili za svoja prava, veće plaće i kraće radno vrijeme.

Odavno se tu sadio duhan, znali su to i age, paše i kadije koji su boravili na ovim prostorima. Znali su to i austrougari koji su došli poslije turaka, pa su uskoro po dolasku počeli sustavno organizirati proizvodnju duhana i graditi otkupne stanice. Od tada su duhanske stanice postale hramovi gospodarstva.

Ljubuški

Svojevremeno je u Ljubuškom djelovala Alternativna liga, udruga koja je bila pravo osvježenje od onih podobnih udruga i organizacija namijenjenim izvlačenju novca iz proračuna. Alternativna liga je poduzimala određene aktivnosti i doprinosila kulturnom životu, a isto tako i na humanitarnom planu Ljubuškoga.

Udruga je djelovala u prizemlju nekadašnjeg sedmog magazina duhanske stanice u centru Ljubuškog. Prostor je dobila na korištenje od tvrtke Agroprom i dopuštenje Agencije za privatizaciju, tadašnjeg vlasnika, a 2008. godine je očistila i adaptirala par prostorija za svoje aktivnosti.

U međuvremenu je vlasništvo prostora prešlo na Zapadnohercegovačku županiju. Napori vlasti u općini Ljubuški su bili da duhanska pripadne općini koja je tvrdila da bi tu gradila i kulturni centar među ostalim.

Ekipa iz Alternativne lige je očistila zgradu od smeća, uvela struju i organizirala cijeli niz koncerata, izložbi, poetskih večeri, predstava i humanitarnih akcija. Kroz kultni “Krchivrat” u sklopu duhanske stanice prošli su umjetnici iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Brazila…

O važnosti duhanske stanice kao dijelu kulturne baštine pisali su i upozoravali na svom blogu:

“Duhanska stanica je sama po sebi kulturni spomenik koji svjedoči o uspješnijim gospodarskim vremenima, ali ona je i više od toga. Naši (pra)djedovi su radili prije stotinu godina u njoj, zarađivali svoj kruh, a i dizali pobune zbog nepovoljnih radnih uvjeta i radnog vremena davne 1906. godine. Stoga, duhanska stanica pripada građanima Ljubuškog i njegove okolice i ne smije biti korištena u nečije privatne svrhe niti rušena. Nadamo se da će se realizirati plan izgradnje kulturnog centra u kojem imamo svoje mjesto kao udruga mladih koja jedina radi zadnjih par godina na očuvanje ove kulturne baštine.”

Proslava godišnjice Udruge, koncert benda Terra Slaves

Plamene noći

Međutim, u večeri 24. veljače 2011. izbio je požar gdje je jedna od zgrada unutar kompleksa duhanske stanice izgorjela. Radilo se o zgradi preko puta sedmog magazina (u kojem djelovala Alternativna liga). Zbog požara se urušio krov zgrade. Kontaktirani su ljubuški vatrogasci no tada je kazano kako je požar stavljen pod kontrolu i da oni nadziru zgradu, međutim urušene grede su i dalje tinjale dok je jaka bura nosila dim u smjeru centra grada. Velika opasnost od urušavanja prijetila je preostalim dijelovima krova i zidovima zgrade.

Udruga je nastavila s radom, čekajući objašnjenje o požaru kojega, kako to u Hercegovini biva, nikada nije dočekala.

Pamtim Osmijeh tišine, humanitarni festival za djecu s posebnim potrebama, koncerte, izložbe u zanimljivom prostoru i uvijek raspoložene mlade ljubušake spremne za dobro druženje.

Detalji iz duhanske stanice, Alternativna liga

Pamtim nažalost i reakciju zbog zatvaranja prilaza prostorijama Udruge, kada su u srpnju 2011. radnici jedne građevinske tvrtke prvo pijeskom, pa onda kamenjima iskipali kamion na ulaz.

“Nije rijetkost da se rad različitih udruga, a pogotovo onih omladinskih, sabotira. U malim sredinama u  našoj državi svaki podhvat koji ima viziju, trenutno možda neopipljivu i apstraktnu široj narodnoj masi olako može biti okarakteriziran kao promašaj, ili po hercegovački danguba“, upozoravali su tada javnost.

No kulturne politike u Ljubuškom su takve, pa se rad Udruge polako gasio. Mladi su gubili bitke, a stanica opet nekoliko puta bila u plamenu do konačnog sloma.

I ovaj tekst je dio ljubuške povijesti, da se ne zaboravi.

Ivan Dodig

Hercegovac. Turizmolog. Piše. Bavi se digitalnim komunikacijama. Putuje. Voli konstruktivan dijalog. Od 2006. godine na Wordpressu.

Odgovori

Your email address will not be published.

Previous Story

Zaboravljena baština: Duhanske stanice u Hercegovini (1)

Next Story

Toliko valjda košta život vani: Istina o gubljenju identiteta