Potraga za analognim foto aparatom

Dok sam odrastao imao sam dva analogna fotoaparata na filmove i rado fotografirao sve i svašta. Jedan je bio crni, kompaktni, čini mi se Kodakov, a drugi neobičan, reklamni, u obliku limenke Laškog piva koji je fotografirao odlično.

Reklamni fotoaparat Laškog piva

Nedavno sam dobio ideju da krenem u potragu za analognim aparatima i da krenem fotografirati kao nekada. Prvo sam pogledao na našem najvećem oglasniku, i tu se odmah zaustavio ne tražeći dalje. Cijene takvih aparata se uglavnom kreću od 20 do 100 KM. Nakon iscrpnog pretraživanja za oko su mi zapela dva modela sovjetskih proizvođača, Zenit-E i Lomo Smena 8M.

Zenit-E: Jedan od najboljih analognih fotoaparata ikada

Oba modela su svojstvena na svoj način. Zenit-E 35mm SLR foto aparat je jedan od najpopularnijih sovjetskih fotografskih brendova, proizvođača Krasnogorskiy Mechanicheskiy Zavod (KMZ). Stari Zenitovi aparati su obično teži i ćvršći i od Leicinih.

Čuvena Smena 8M na oglasniku se može naći za 25 KM
Čuvena Smena 8M na oglasniku se može naći za 25 KM

Dok je s druge strane lakša i kompaktnija Smena 8M također zanimljiv model. Iako je kućište ovoga fotoaparata kompletno od plastike svakako ima što za ponuditi. Ovaj model je bio namijenjen mlađoj generaciji, a mnogi poznati fotografi su upravo s ovim draguljem počinjali karijeru.

Zašto analogno?

Zato jer analogna fotografija potječe kreativnost na način da je fotograf ograničen filmom od 24 ili 36 fotografija, te mora pažljivo odabrati kadar budući da nema puno prilika za fotografirati. Proces izrade fotografija nije jednostavan i traje, tako da fotografije nisu odmah dostupne, nego se tek nakon razvijanja mogu vidjeti. Čitav ovaj proces pridonosi činjenici da je analogna fotografija danas i te kako cijenjena.

Sada mi slijedi odluka, pa nabavljanje 35mm filmova. Ako imate iskustva s ovim modelima, pišite ispod!

Fotografije: e-fotografija.com | olx.ba

3 Shares:
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like
Više

Hashtagovi u turizmu

Popularizacijom interneta nastala je olakšana komunikacija u svim društvenim  i gospodarskim sektorima, pa tako i turizmu. Besplatna komunikacija…