Pridružio sam se FIJET obitelji

Na poziv kolegice Marijane Rebić prihvatio sam članstvo u Hrvatskoj udruzi turističkih novinara i pisaca u turizmu, koja je dio Svjetske federacije turističkih novinara i pisaca u turizmu.

Federation internationale des journalistes et ecrivains du turisme (FIJET) je najstarije i najveće profesionalno udruženje turističkih novinara i pisaca o turizmu. Osnovano je u Parizu 1954., a osnovali su ga turistički novinari Francuske, Belgije i Luksemburga. Ideje pomirenja i putovanja, te ciljevi FIJET-a naišle su na veliko odobravanje kolega novinara diljem Europe, a ubrzo i u obje Amerike. Tako su kolege novinari potakli razvoj turizma i turističkog novinarstva kao medijskog promotora zemalja i destinacija.

Hrvatski turistički novinari već 1962. su prepoznali ideju i značaj ove organizacije. Tada u Jugoslaviji bili su među najbrojnijim članovima koji su 1963. godine pokrenuli Međunarodne turističke susrete u Makarskoj. Posljednji su održani 1989.

Članstvo FIJET-a se povećava, osim novinara pridružili su se pisci, profesionalci, turizmolozi, fotoreporteri, analitičari… To se zajedništvo pokazalo veoma djelotvorno i korisno. Stoga je FIJET svojim Statutom potvrdio strukturu članstva nacionalnih udruženja u kojoj su zastupljeni turistički novinari s 80%, dok su ostali pisci, turistički profesionalci i prijatelji FIJET-a. Trenutno broji gotovo 2000 članova, a službeni jezici su engleski, francuski i španjolski.

FIJET djeluje kroz aktivnosti svojih nacionalnih udruga ali i individualnih članova tamo gdje još uvijek nisu osnovana Udruženja.

Previous post
Izložba radova nastalih na Summer Colour Art Festivalu
Next post
Potraga za analognim foto aparatom

Nema komentara

Komentiraj

Back
SHARE

Pridružio sam se FIJET obitelji

%d blogeri kao ovaj: