U pripremi knjiga s popisom pećina u Hercegovini

Foto: Visit BiH
Foto: Visit BiH

Odmah po okupaciji Vojnogeografski institut iz Beča započinje kartografsko snimanje cijelog područja Bosne i Hercegovine. Za vrijeme snimanja uočeno je mnogo kraških fenomena (ponora, pećina, jama, estavela, sniježnica, ledenica). Prva istraživanja i opise kraških pojava, a samim tim i pećina, u značajnijem obimu nalazimo već u radovima koji se publiciraju 1884. godine u drugom broju časopisa Speleološke sekcije Austrijskog turističkog kluba.

Tijekom istraživanja povijesti speleoloških aktivnosti u doba Austro-Ugarske monarhije u Bosni i Hercegovini koja se provode u Centru za krš i speleologiju otkriveno je više dokumenata, artefakata u pećinama, stručnih i znanstvenih radova u publikacijama, izvještaja, arhivskih dokumenta i naravno potpisa u pećinama koji govore o istraživačima i vremenu istraživanja, ali također i o tehnikama istraživanja. Također i istraživanja koja su stranci (u to doba) provodili u našoj zemlji. Svakako su najvažnija istraživanja Francuza Edvarda Martela, „oca“ savremene speleologije. Neki rezultati tih istraživanja predstavljeni su i objavljeni na međunarodnim konferencijama i časopisima.

Jedan od najznačajnijih nalaza zadnjih godina je popis pećina koj sadrži podatke o 731 pećini u općinama (tada kotarevima) Trebinje, Gacko, Konjic, Mostar, Bileća i Nevesinje. Popis je nastao krajem 19. stoljeća, 1893. ili 1895. godine, pisan je kurzivom u rukopisu na njemačkom jeziku. To je, koliko nam je poznato, jedan od najstarijih, ako ne i najstariji popis (ili kao se sad kaže katastar) pećina na području Južne Europe. Zasigurno se može reći da ni jedna zemlja ili pokrajina unutar Austro-Ugarske monarhije južno od Alpa nije imala takav dokument. Kao takav on ima neprocjenjivu kulturnu, povijesnu i znanstvenu vrijednost ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i šire.

Rukopis je u cjelini fotografiran i preveden s njemačkog. U tijeku je kritička obrada teksta i priprema za grafičko uređenje knjige, objavljeno je na stranicama Centra za krš i speleologiju.

Ivan Dodig

Hercegovac. Turizmolog. Piše. Bavi se digitalnim komunikacijama. Putuje. Voli konstruktivan dijalog. Od 2006. godine na Wordpressu.

Odgovori

Your email address will not be published.

Previous Story

Dženderika – čudna neka biljka

Blidinje (Foto: Ivan Dodig)
Next Story

Hercegovini su potrebne interdisciplinarne istraživačke stanice