Iz tiska izašla Subotička Danica za 2018.

Narodno-crkveni kalendar Subotička Danica za 2018. godinu, u nakladi Katoličkog društva „Ivan Antunović“, bit će u crkvama za Materice.

I ove je godine Danica bogata sadržajem, a na 264 stranice nudi sadržaj duhovnog i narodnog blaga, povijesti, zabave i štiva za trenutke odmora. Sadržaj je to namijenjen doslovce svima – naći će se tekstovi za djecu, mlade, obitelj; one koji vole ozbiljnije sadržaje i one koji se žele opustiti u zimsko vrijeme kada se može naći više vremena za čitanje.

Glavni i odgovorni urednik Stjepan Beretić u svojoj uvodnoj riječi predstavlja sadržaj i najavljuje svog nasljednika, novog urednika vlč. Josipa Štefkovića. Podsjeća čitatelje na stalnu rubriku u kojoj su riječi Svetog Oca Franje, u Apostolskom pismu Misericordia et misera. Hodočasnik mira i nade ove nam godine šalje svoje poruke iz Fatime, o 100. obljetnici ukazanjā u Fatimi. Vjerni suradnik Danice, karmelićanin o. Mato Miloš piše o karmelićanki Elizabeti od Presvetog Trojstva, svetici molitve, šutnje i adoracije, ali i našem kandidatu za sveca, ocu Gerardu i temi kontemplacije. Zanimljivost o svetom Eugenu, čije se svete moći čuvaju u slavnoj futoškoj crkvi Presvetog Srca Isusova, dolazi iz pera mjesnog župnika Antuna Kopilovića.

U rubrici Narodno blago vlč. Josip Štefković priređuje više tekstova. Prvi je o lijepom običaju – betlemašima u Baču, koji je zapisao Antun Kesejić, a zanimljiv je i notni prilog više božićnih pjesama koje su betlemaši pjevali obilazeći kuće po Baču. Tu je i zbirka molitava koje su se molile u Baču. Danica za 1924. objavila je narodne poslovice koje je zabilježio Ive Prćić, a ove ih godine ponovno možemo čitati. Tu je i tekst o premalo poznatom Stjepanu Bartoloviću, kojega upoznajemo kroz autobiografski tekst.

Mala Danica (uredila Katarina Čeliković) uz ostale tekstove upozorava djecu i na opasnosti s kojima se mogu susresti na Internetu, ali ih i zabavlja obiljem šala. Mladi (uredili Larisa Skenderović i Dario Marton) uz autorske tekstove predstavljaju i Duhovnu abecedu svetog Ivana don Bosca. U rubrici Obitelj (uredili Vesna i Ladislav Huska) upoznajemo dvije obitelji: Željke i Tomislava Vukov i Jasne i Marinka Kujundžić.

O prošlogodišnjoj knjiškoj produkciji vojvođanskih Hrvata piše Ana Gaković, a tu je i štivo za trenutke odmora. U rubrici Da ih ne zaboravimo Danica piše o pjesniku Jakovu Kopiloviću o stotoj obljetnici njegova rođenja koja će biti obilježena 2018. godine. Tim je povodom poslije njegove biografije (J. Ivančić, E. Hemar) objavljeno i nekoliko njegovih pjesama.

Povijesni kutak ovako predstavlja glavni urednik mons. Beretić: „Ovogodišnja ‘Danica’ želi biti proslava Boga za zlatni jubilej Subotičke biskupije. Sjećamo se ove godine našega biskupa Lajče Budanovića, koji je udario temelje Subotičkoj biskupiji. Sjećamo se i dobrog biskupa Matije Zvekanovića koji je ostvario želju svoga velikog prethodnika Lajče.“ O ovom jubileju pišu vlč. Josip Štefković i bogoslov Dražen Skenderović, a Stjepan Beretić piše o najstarijim subotičkim maticama. Ususret 200. obljetnici župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Svetozar Miletiću je i fotografija na poleđini korica (foto: Ivan Horvat).

Danica je zabilježila zlatni jubileji redovništva, duhovna zvanja i pokojnike, a završava kronologijom značajnijih događaja koje je zabilježio Josip Štefković. Ne manjka u Danici ni lire zavičajnih pjesnika. I ove se godine Subotička Danica može kupiti po cijeni od 400 dinara u svim crkvama Subotičke biskupije.

Katarina Čeliković / ZKVH

Ivan Dodig

Hercegovac. Turizmolog. Piše. Bavi se digitalnim komunikacijama. Putuje. Voli konstruktivan dijalog. Od 2006. godine na Wordpressu.

Odgovori

Your email address will not be published.

Previous Story

Pridružio sam se FIJET obitelji

Next Story

Godina u retrovizoru: Najčitaniji tekstovi na blogu u 2017.