Iz tiska izašla Subotička Danica za 2018.

Narodno-crkveni kalendar Subotička Danica za 2018. godinu, u nakladi Katoličkog društva „Ivan Antunović“, bit će u crkvama za Materice.

I ove je godine Danica bogata sadržajem, a na 264 stranice nudi sadržaj duhovnog i narodnog blaga, povijesti, zabave i štiva za trenutke odmora. Sadržaj je to namijenjen doslovce svima – naći će se tekstovi za djecu, mlade, obitelj; one koji vole ozbiljnije sadržaje i one koji se žele opustiti u zimsko vrijeme kada se može naći više vremena za čitanje.

Glavni i odgovorni urednik Stjepan Beretić u svojoj uvodnoj riječi predstavlja sadržaj i najavljuje svog nasljednika, novog urednika vlč. Josipa Štefkovića. Podsjeća čitatelje na stalnu rubriku u kojoj su riječi Svetog Oca Franje, u Apostolskom pismu Misericordia et misera. Hodočasnik mira i nade ove nam godine šalje svoje poruke iz Fatime, o 100. obljetnici ukazanjā u Fatimi. Vjerni suradnik Danice, karmelićanin o. Mato Miloš piše o karmelićanki Elizabeti od Presvetog Trojstva, svetici molitve, šutnje i adoracije, ali i našem kandidatu za sveca, ocu Gerardu i temi kontemplacije. Zanimljivost o svetom Eugenu, čije se svete moći čuvaju u slavnoj futoškoj crkvi Presvetog Srca Isusova, dolazi iz pera mjesnog župnika Antuna Kopilovića.

U rubrici Narodno blago vlč. Josip Štefković priređuje više tekstova. Prvi je o lijepom običaju – betlemašima u Baču, koji je zapisao Antun Kesejić, a zanimljiv je i notni prilog više božićnih pjesama koje su betlemaši pjevali obilazeći kuće po Baču. Tu je i zbirka molitava koje su se molile u Baču. Danica za 1924. objavila je narodne poslovice koje je zabilježio Ive Prćić, a ove ih godine ponovno možemo čitati. Tu je i tekst o premalo poznatom Stjepanu Bartoloviću, kojega upoznajemo kroz autobiografski tekst.

Mala Danica (uredila Katarina Čeliković) uz ostale tekstove upozorava djecu i na opasnosti s kojima se mogu susresti na Internetu, ali ih i zabavlja obiljem šala. Mladi (uredili Larisa Skenderović i Dario Marton) uz autorske tekstove predstavljaju i Duhovnu abecedu svetog Ivana don Bosca. U rubrici Obitelj (uredili Vesna i Ladislav Huska) upoznajemo dvije obitelji: Željke i Tomislava Vukov i Jasne i Marinka Kujundžić.

O prošlogodišnjoj knjiškoj produkciji vojvođanskih Hrvata piše Ana Gaković, a tu je i štivo za trenutke odmora. U rubrici Da ih ne zaboravimo Danica piše o pjesniku Jakovu Kopiloviću o stotoj obljetnici njegova rođenja koja će biti obilježena 2018. godine. Tim je povodom poslije njegove biografije (J. Ivančić, E. Hemar) objavljeno i nekoliko njegovih pjesama.

Povijesni kutak ovako predstavlja glavni urednik mons. Beretić: „Ovogodišnja ‘Danica’ želi biti proslava Boga za zlatni jubilej Subotičke biskupije. Sjećamo se ove godine našega biskupa Lajče Budanovića, koji je udario temelje Subotičkoj biskupiji. Sjećamo se i dobrog biskupa Matije Zvekanovića koji je ostvario želju svoga velikog prethodnika Lajče.“ O ovom jubileju pišu vlč. Josip Štefković i bogoslov Dražen Skenderović, a Stjepan Beretić piše o najstarijim subotičkim maticama. Ususret 200. obljetnici župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Svetozar Miletiću je i fotografija na poleđini korica (foto: Ivan Horvat).

Danica je zabilježila zlatni jubileji redovništva, duhovna zvanja i pokojnike, a završava kronologijom značajnijih događaja koje je zabilježio Josip Štefković. Ne manjka u Danici ni lire zavičajnih pjesnika. I ove se godine Subotička Danica može kupiti po cijeni od 400 dinara u svim crkvama Subotičke biskupije.

Katarina Čeliković / ZKVH

1 Shares:
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like
Više

O izazovima turizma u doba pandemije

Pandemija koronavirusa pogodila je sve gospodarske grane diljem svijeta. Najteža situacija je u turizmu, djelatnosti koja se oslanja na slobodno kretanje, putovanje i interakciju s ljudima.
Više

Kronike Jana Krškog

Odnedavno, ovaj blog je bogatiji za nekoliko tekstova koji su objavljeni u drugim medijima s potpisom Jana Krškog. Jan…