Nervozni poštar: Esencija bosanskoga čovjeka

2 komentara

Narodne umotvorine su uvijek imale veliki značaj i važnost u narodu. Tako ima ona jedna koja govori da “kad prolaziš kroz Bosnu ne pjevaj…” jer su pjesma i pjevanje nešto što se bosanskome čovjeku utkalo u gene. Bosna je bolan to.

Nitko nikada nije pitkije opisao esenciju bosanskoga čovjeka kao što su to učinili momci iz Nervoznog poštara u svojim slikopisnim tekstovima ljudskih sudbina i najrazličitijih emocija. Sjetimo se samo njihovog veselog komšije Marka ili ultratalentiranog Lepog Zajka. Na skoro svaku njihovu pjesmu može se napisati odličan scenarij za igrani film.

O ideji i nastanku grupe već je mnogo toga napisano i čitatelj namjernik se može informirati više na internetu. Okrenuti ću se najnovijem izdanju ove grupe, albumu naslovljenom “Nervozni poštar 2017” koji je svjetlo dana ugledao u produkciji BN Musica.

Album sačinjava osam novih pjesama, od kojih bi izdvojio pjesmu “Mala rospija”, te dva stara hita “Ženim se” i “Salko dinamitaš”. Pjesme je napisao Fadil Šabović, osim numere pod nazivom “Sevdahom sam goru okitio” čiji je autor Mijat Božović.

Kako zvuči Poštar u vremenima Instagrama, električnih automobila i brze hrane poslušajte:

Da Poštar svoju publiku njeguje godinama, unatoč turbulentim vremenima u društvu, ali i u grupi, pokazao je koncert u Novom Sadu gdje je odličnim svirkom Poštar najavio svoj veliki povratak.

Danas, kada ljudi manje pišu i šalju pisma, kada je sve nešto instantno, u moru loše muzike, raduje me novi Poštar, nervozan i oštar. Možda ih je malo uzelo vrijeme i nagrizle godine, ali je novi album jedna od najvažnijih muzičkih ostvarenja u 2017.

2 komentara

  1. Dragan
    15. sij. 2018. at 13:08 — Odgovori

    Hvala Ivane na odličnom članku. Mogu godine da grizu nas ali pjesme su ostale mlade i to je ono što nas raduje , a nadam se i fanove širom svjeta.

    • 17. sij. 2018. at 12:42 — Odgovori

      Samo nastavite tako. I nadam se nekom skorom koncertu u Hercegovini. 🙂

Komentiraj

Back

O autoru

Ivan Dodig
Hercegovac. Diplomirani turizmolog. Piše. Bavi se novim medijima, putuje. Voli konstruktivan dijalog. Od 2006. godine na WordPressu.

#dnevnitvit

SHARE

Nervozni poštar: Esencija bosanskoga čovjeka

%d blogeri kao ovaj: