U Mostaru, Sarajevu i Tuzli se pokreću studiji turizma

Razvojem turizma u Bosni i Hercegovini došlo je do sve veće potrebe kvalificirane radne snage na tržištu. Akademska zajednica odlučila je reagirati i pratiti potrebe tržišta.

Ekonomski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru prošle godine je pokrenuo Studij turizma, te aktivnosti koje provode zaista ulijevaju nadu u ovaj smjer. Na Sveučilištu u Mostaru uz postojeći studij Turizma i zaštite okoliša na Fakultetu prirodoslovnih i odgojnih znanosti, Ekonomski fakultet od sljedeće akademske godine pokreće studij turizma.

Kako Klix.ba javlja, “Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i riječki Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu sklopili su 12. travnja 2018. godine Konzorcijski ugovor o provedbi zajedničkog diplomskog master studija “Turizam”. Cilj je da se studijski program izvodi kao dvogodišnji diplomski (master) studij kojim se ostvaruje 120 ECTS bodova, a zajednički će ga izvoditi nastavnici obje institucije.”

Po informacijama koje kruže, i budući studenti Univerziteta u Tuzli uskoro će moći studirati studije turizma na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Preduvjeti za uspjeh novih studijskih programa su kvalitetan i kompetentan nastavni kadar, te praktična primjena stečenih znanja.

U Bosni i Hercegovini postoji samo jedan fakultet specijaliziran za turizam, Fakultet za turizam i ugostiteljstvo u Banja Luci, te dvije visoke škole, Visoka škola za turizam i hotelijerstvo u Trebinju, te Visoka škola za turizam i menadžment u Konjicu.

1 Shares:
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like