Tko su predavači na konferenciji #AprioriTurizam u Mostaru

No Comment

Kako sam ranije pisao, Mostar je domaćin konferencije o razvoju destinacijskog turizma uspostavom niskotarifnih avio letova koja će održati drugoga dana Međunarodnog sajma gospodarstva, 11. travnja.

U sljedećim redcima približit ću vam predavače prve #AprioriTurizam konferencije.

Ključno predavanje održati će Dragana Lucija Ratković Aydemir, stručnjakinja iz područja interpretacije baštine, kulturnog turizma i menadžmenta.

Posljednjih 13 godina vodi prvu firmu u Hrvatskoj za upravljanje projektima u kulturi i turizmu MUZE d.o.o. Zagreb. Od četrdesetak uspješno osmišljenih destinacija i atrakcija, istaknutiji su višestruko nagrađeni Ekomuzej batana iz Rovinja (uvršten na UNESCO-vu listu najboljih praksi očuvanja nematerijalne baštine), Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke u Ogulinu, Podzemni grad Paklenica u NP Paklenica, Prijemni centar Mali Sakadaš u Parku prirode Kopački rit i dr. Tema njezinog izlaganje je: Kako nastaju žive i propulzivne destinacije?

Ravnatelj zagrebačkog Instituta za turizam, dr.sc. Damir Krešić, također će održati predavanje na Konferenciji, i to na temu: Uvidi u ponašanja turista sa ključnih i potencijalnih tržišta za incoming turizam u Bosni i Hercegovini.

Područja znanstvenog i stručnog interesa, kojima se tijekom svoga dosadašnjeg rada na Institutu bavio, uključuju destinacijski menadžment i marketing, strateško planiranje u turizmu, konkurentnost turističke destinacije, održivi razvoj turizma te primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT-a) u turizmu. Ima veliko iskustvo na izradi dugoročnih strateških i planskih dokumenata s područja turizma, a u posljednjih deset godina sudjelovao je na većem broju razvojnih projekata s područja turizma. Uspješno je surađivao s brojnim dionicima turističkog razvoja kako iz javnog tako i iz privatnog sektora te je dobro upoznao sve segmente turističkog gospodarstva. Autor je većeg broja znanstvenih i stručnih radova s područja turizma.

Ravnatelj Ureda za Europske integracije Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Ivan Jurilj, stručnjak je za procese lokalnog i regionalnog gospodarskog razvoja i europske integracije, fondove i programe Europske Unije.

Punih 12 godina je vodio REDAH, najuspješniju regionalnu razvojnu agenciju u BiH. Sudjelovao je u izradi i provedbi niza razvojnih projekata, studija i strategija od značaja za lokalni i regionalni gospodarski razvoj Hercegovine kao i za razvoj turizma, ruralni razvoj i razvoj malog i srednjeg poduzetništva, te promociju Hercegovine kao turističke i gospodarske regije.

Tema njegovog predavanja je: EU fondovi u funkciji starteškog pristupa turizmu u Hercegovini. Valja spomenuti da je gosp. Jurilj moderator panela na kojem sudjeluju ključni akteri turizma Hercegovine.

Filip Gečević dio je Booking.com tima od 2012. godine. Posljednje dvije godine radi u timu koji je zadužen za tržište Bosne i Hercegovine, a prije BiH pokrivao je tržište Crne Gore. Od 2001. aktivni je član Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza u projektima vezanim za omladinski turizam (volonterski projekti, ljetni kampovi, organizacija putovanja, rad u Omladinskom hostelu Zagreb).

U izlaganju će govoriti o iskustvu putovanja, kako poboljšati iskustvo gostiju, vizualno iskustvo posjetitelja Booking.com stranice, upravljanje očekivanjima gostiju, prikupljanje statističkih podataka i razvoj komercijalnih alata koji se stavljaju na raspolaganje smještajnim objektima koji se oglašavaju na stranici. Obuhvatit će i razvoj booking.com platforme do prepoznatljivog globalnog branda kojem gosti vjeruju.

Marija Vukoja već devet godina je menadžerica ugostiteljskog objekta Hajdučke Vrleti u Parku prirode Blidinje. Zajedno s još dvoje entuzijasta pokrenula je Udrugu Visit Blidinje, koja za cilj ima uvezati sve ponuđače turističkih aranžmana i sadržaja u jedinstvenu organizaciju koja će promovirati i unaprijediti prostor parka prirode Blidinje. Osvojila je nagradu za najboljeg mladog menadžera u BiH za 2017. godinu prema izboru Nezavisne agencije za izbor najuspješnijih poslovnih ljudi.

Osvrnuti će se na složen administrativni položaj na području koje obuhvaća četiri županije i neusklađene zakone, te na koji način razvijaju agrokošaricu autohtonih blidinjskih proizvoda, transparentne ponude i aranžmane i nove sadržaje. Također će biti riječi o podršci obrtima i vlasnicima privatnih smještaja u svrhu uvođenja boljih standarda i pojednostavljenja bookinga prema gostima.

Enis Avdić je dugogodišnji voditelj projketa Sarajevo Navigator – destinacijske marketing organizacije. Kreirao je i razvijao brend Destination Sarajevo, višejezičnih tiskanih vodiča destinacije Sarajevo – Sarajevo Navigator, Sarajevo Map, Destination Sarajevo, online turističkih medija – sonar.ba, sarajevo.travel kao i aplikacije za mobilne uređaje Sarajevo Navigator, te kanala na društvenim mrežama Destination Sarajevo, koji danas broje više od 100.000 pratitelja.

 

Govoriti će o najznačajnijim primjerima modela poslovanja sharing ekonomije, razvijenih na području BiH, ali i primjerima za koje postoji potencijal za razvoj u budućnosti. Dotaknut će se na povijesni okvir dolaska i razvoja niskotarifnih kompanija i letova koji imaju značaj za destinaciju Sarajevo, te njihov utjecaj na razvoj ponude destinacije i različitih modela ekonomije dijeljenja.

Sara Lerota pruža podršku rastu startup zajednice u BiH kroz rad na razvoju partnerstava i startupa u mostarskom SPARK-u. Kombinacija formalnog obrazovanja master diploma iz Poslovne ekonomije i praktičnog iskustva kombiniranog s prirodnom sklonošću vizualnoj umjetnosti omogućili su joj iskustvo u vizualnoj koordinaciji i menadžmentu modne maloprodaje. Sara je podržala više od dvadeset SPARK startupa, trenirajući ih u oblasti marketinga, prodaje i CRM-a, a imala je zadovoljstvo doprinijeti unaprjeđenju lokalnog IT ekosustava kroz različite SPARK projekte fokusirane na poduzetništvo, inovativne HR prakse u IT sektoru i brojne startup inicijative.

Na koji način suvremene tehnologije mogu biti podrška razvoju turizma? Kako su svoju ponudu obogatile popularnije turističke destinacije? Kako javni sektor može potaknuti razvoj suvremenih tehnologija koje će biti u koristi turizma? Na ova, a i druga pitanja će pokušati dati odgovore u svom izlaganju.

Adi Đukić  je savjetnik za razvoj strategije online nastupa, a njegove sjajne ideje iz oblasti digitalnog marketinga prepoznale su vodeće firme na našem tržištu. Aktivan je član nevladinih organizacija u kojima je kreirao i vodio istaknute društveno korisne projekte u zajednici. Posljednjih 12 godina vodi Agenciju WEB STUDIO preko koje stvara uspješne priče za 400+ klijenata u zemlji i regiji.

Tema njegovog predavanja je: Digitalni marketing u turizmu, a brojne korisne informacije, savjete i trikove iz praktičnog rada na spomenutim kanalima nesebično će podijeliti na Konferenciji.

No Comment

Komentiraj

Back
SHARE

Tko su predavači na konferenciji #AprioriTurizam u Mostaru