O jednom bendu i jednom festivalu

Please go to your post editor > Post Settings > Post Formats tab below your editor to enter video URL.

Nedavno sretoh poznatog ljubuškog tonca. Pričamo o jednom hercegovačkom bendu za kojeg sam mislio da je nekako prerano ispario.

Potvrdio mi je informacije koje su još prije došle do mene, da Terra Slaves sprema album i da će biti zaista odličan. Sjetio sam se tada njihovih nastupa i odličnih svirki u Ljubuškom i Čapljini, ali nekako mi je ostala, zabilježena negdje duboko, njihova svirka na Evergreen Festu 2014. godine. Sve se nekako poklopilo, ugodna večer, dobra ekipa i autentičan zvuk ispred Čitlučanke, nekadašnje robne kuće iznad čijih će temelja, kako kažu, niknuti još jedan u nizu stambeno-poslovnih centara.

Baš tu, ispred stare robne kuće, sreo sam te prilike roditelje tadašnjeg bubnjara spomenutog benda. Kratko smo razmjenili par riječi i pozdravili se. Malo dalje, vidio sam svoju susjedu s malom djecom koja se igraju i skakuću na glazbu koja je dolazila s platoa. Nadalje, starije rokere, slikare i dr. Takav je to festival, bez fame i kiča, jednostavan, kvalitetan i otvoren za sve.

Opterećeni prostorom, prošle godine su organizatori pokušali velike koncertne večeri festivala organizirati u odličnom ambijentu starog kampa, na Tromeđi. Da ne pišem zbog čega i zašto, nije im dozvoljeno, pa su koncertne večeri održane na pomoćnom stadionu Bare, gdje su i danas.

I da se ne lažemo, u općini smještenoj između Ljubuškog, Čapljine, Mostara i Širokog Brijega, kulturna scena gotovo i da ne postoji. Sve se svodi na ustaljena događanja koja svojom krutošću i uniformiranošću ne otvaraju vrata za novu publiku.

Ovaj festival je primjer da i cvijet ponekad izraste među korovom. Svojim konceptom, gotovo cijelog mjeseca kolovoza, otvara svoja vrata širem auditoriju pružajući publici radionice, umjetničke večeri, dobre svirke i ugodno druženje.

Bilo bi dobro da se događaji poput ovoga, širokobrijeških West Herzegovina Festa i Mediteran Film Festivala, neumskog festivala animiranog filma (NAFF), raznih mostarskih i drugih kvalitetnih festivala, organiziraju u određeni klaster i da se napravi festivalski kalendar Hercegovine u kojem bi ovi događaji bili nositelji jedne nove ponude kulturnog turizma Hercegovine.

Ivan Dodig

Hercegovac. Turizmolog. Piše. Bavi se digitalnim komunikacijama. Putuje. Voli konstruktivan dijalog. Od 2006. godine na Wordpressu.

Odgovori

Your email address will not be published.

Previous Story

Toliko valjda košta život vani: Istina o gubljenju identiteta

Next Story

O mucanju ili poremećaju ritma i tempa govora