Strukovno obrazovanje za ugostiteljstvo u Hercegovini

Specijalističko strukovno obrazovanje još uvijek nije u potpunosti definirano i standardizirano u Bosni i Hercegovini. To činjenica se odnosi i na područje ugostiteljstva i hotelijerstva. Iako su turizam i ugostiteljstvo veliki razvojni potencijal gospodarstva naše zemlje, i dalje na tržištu nedostaje kvalitetnog obrazovanog i stručnog kadra.

U zadnje vrijeme su visokoškolske ustanove počele uviđati ove probleme s kojima se susreće turističko tržište, pa su svoj odgovor dali uvođenjem novih studijskih programa i modula kao što su: hotelijerstvo, gastronomija, restoraterstvo, enologija, i dr. Nažalost, nedostatak prakse, odnosno praktične primjene stečenih znanja ono je što koči razvojni proces turizma i ugostiteljstva.

Slijedom toga, nekoliko ustanova kojima je primarna djelatnost upravo educiranje i usavršavanje kadrova iz ovog područja pokušava se izboriti s ovim problemom.

Stručno usavršavanje na mostarskom Institutu za turizam i okoliš

U mostarskom Institutu za turizam i okoliš, koji djeluje pri Fakultetu prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru odlučili su potražiti pomoć u susjednoj Hrvatskoj. Zajedno s partnerskim Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu  u Opatiji organiziraju programe stručnog obrazovanja sljedećih strukovnih profila: “Specijalist odjela hrane i pića”, “Specijalist somelijerstva i enologije” u dvosemestralnom trajanju i “Specijalist slastičarstva i pekarstva”, “Specijalist dijetoterapije i režimske prehrane” u jednosemestralnom trajanju.

Programi za cjeloživotno učenje namijenjeni su svim oblicima i razinama obrazovanja i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, što znači da njih mogu pohađati polaznici sa završenom srednjom školom ili fakultetom. Završetkom programa polaznici dobivaju certifikate, a važno je napomenuti da nakon dvosemestralnog programa certifikati imaju vrijednost od 30 ECTS bodova. Cijene programa iznose od 2000 – 3600 KM.

Centar za obuku i prekvalifikaciju Čapljina

U sklopu projekta financirana iz europskih fondova u Čapljini je pokrenut Centar za obuku i prekvalifikaciju koji je do sada ispratio tri ciklusa polaznika u zanimanju kuhara i konobara.

U Centru se do sada prekvalificiralo 65 osoba od kojih je 35 pronašlo posao. Obuka za zanimanje konobara traje 45 dana (50 sati teorijske nastave i 230 sati praktične obuke), dok obuka za zanimanje kuhara traje 60 dana (50 sati teorijske nastave i 300 sati praktične obuke).

Osnovni cilj projekta je smanjenje nezaposlenosti, razvoju ljudskih resursa i poboljšanje tržišta rada kroz prekvalifikacije i obuke u sektoru turizma.

Novi ciklus počinje uskoro, a više informacija možete pronaći na Facebook stranici Centra.

1 Shares:
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like