Strukovno obrazovanje za ugostiteljstvo u Hercegovini

Specijalističko strukovno obrazovanje još uvijek nije u potpunosti definirano i standardizirano u Bosni i Hercegovini. To činjenica se odnosi i na područje ugostiteljstva i hotelijerstva. Iako su turizam i ugostiteljstvo veliki razvojni potencijal gospodarstva naše zemlje, i dalje na tržištu nedostaje kvalitetnog obrazovanog i stručnog kadra.

U zadnje vrijeme su visokoškolske ustanove počele uviđati ove probleme s kojima se susreće turističko tržište, pa su svoj odgovor dali uvođenjem novih studijskih programa i modula kao što su: hotelijerstvo, gastronomija, restoraterstvo, enologija, i dr. Nažalost, nedostatak prakse, odnosno praktične primjene stečenih znanja ono je što koči razvojni proces turizma i ugostiteljstva.

Slijedom toga, nekoliko ustanova kojima je primarna djelatnost upravo educiranje i usavršavanje kadrova iz ovog područja pokušava se izboriti s ovim problemom.

Stručno usavršavanje na mostarskom Institutu za turizam i okoliš

U mostarskom Institutu za turizam i okoliš, koji djeluje pri Fakultetu prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru odlučili su potražiti pomoć u susjednoj Hrvatskoj. Zajedno s partnerskim Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu  u Opatiji organiziraju programe stručnog obrazovanja sljedećih strukovnih profila: “Specijalist odjela hrane i pića”, “Specijalist somelijerstva i enologije” u dvosemestralnom trajanju i “Specijalist slastičarstva i pekarstva”, “Specijalist dijetoterapije i režimske prehrane” u jednosemestralnom trajanju.

Programi za cjeloživotno učenje namijenjeni su svim oblicima i razinama obrazovanja i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, što znači da njih mogu pohađati polaznici sa završenom srednjom školom ili fakultetom. Završetkom programa polaznici dobivaju certifikate, a važno je napomenuti da nakon dvosemestralnog programa certifikati imaju vrijednost od 30 ECTS bodova. Cijene programa iznose od 2000 – 3600 KM.

Centar za obuku i prekvalifikaciju Čapljina

U sklopu projekta financirana iz europskih fondova u Čapljini je pokrenut Centar za obuku i prekvalifikaciju koji je do sada ispratio tri ciklusa polaznika u zanimanju kuhara i konobara.

U Centru se do sada prekvalificiralo 65 osoba od kojih je 35 pronašlo posao. Obuka za zanimanje konobara traje 45 dana (50 sati teorijske nastave i 230 sati praktične obuke), dok obuka za zanimanje kuhara traje 60 dana (50 sati teorijske nastave i 300 sati praktične obuke).

Osnovni cilj projekta je smanjenje nezaposlenosti, razvoju ljudskih resursa i poboljšanje tržišta rada kroz prekvalifikacije i obuke u sektoru turizma.

Novi ciklus počinje uskoro, a više informacija možete pronaći na Facebook stranici Centra.

Ivan Dodig

Hercegovac. Turizmolog. Piše. Bavi se digitalnim komunikacijama. Putuje. Voli konstruktivan dijalog. Od 2006. godine na Wordpressu.

Odgovori

Your email address will not be published.

Previous Story

Irma Dedić: Cilj nam je da studentima ponudimo perspektivno zanimanje

Next Story

Turistička infrastruktura i potencijali općine Čitluk