Projekt fokusiran na baštinu Brotnja

U Međugorju je 30. travnja utemeljen mrežni Informacijsko – dokumentacijski centar Brotnja, platforma koja će obuhvaćati digitaliziranu arhivsku građu broćanskog kraja. Time je počela prva faza projakta, uspostava i implementacija web platforme, koja je podržana kroz javni poziv za projekte od interesa za Općinu Čitluk.

– Kako bi očuvali i novim generacijama interpretirali baštinu Brotnja, koja je od izuzetne vrijednosti, pokrenuli smo Informacijsko – dokumentacijski centar Brotnja koji će se prvenstveno baviti digitalizacijom kulturno-povijesne baštine s ciljem podizanja svijesti o značaju baštine za kulturu i identitet Brotnja. Posebno je važna dimenzija detektiranja kulturnih resursa kao podloge za razvijanje kulturnog turizma u Brotnju – kazao je Ivan Dodig, voditelj projekta.

Projekt je namijenjen širem građanstvu općine Čitluk koje zanima područje baštine, a posebno učenicima, studentima, povjesničarima, novinarima, piscima i publicistima, dokumentaristima,  institucijama kulture, sporta i znanosti, te drugim istraživačima koji će koristiti građu koja će se nalaziti na stranicama IDC-a.

– Ideja je da centar egzistira u virtualnom prostoru, s tendencijom predstavljanja sadržaja kroz organiziranje edukativnih radionica, izložbi i publikacija, koji bi koristili kolekcije digitaliziranih slika, crteža, fotografija, zvučnih i video zapisa, novinskih članaka i drugih objekata. Kroz digitalni pristup ovakva platforma privlači više posjetitelja nego fizički arhiv ili muzej, zbog činjenice dostupnosti, kao i trenda da mladi više koriste virtualne sadržaje. Platforma ne zamjenjuje tradicionalni arhiv ili muzej, već ih nadopunjuje, a bit će dostupna svakoj osobi koja ima pristup internetu u bilo koje doba kroz stalni razvoj platforme i sadržaja – ističe Dodig.

Centar je s partnerima iz HRK Međugorje počeo raditi na pripremi prve zbirke koja je vezana za povijest rukometa u Međugorju.

Izvor: IDC Brotnjo

0 Shares:
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like
Čitaj više

O virtualnoj umjetnosti

Pod okriljem suvremene ili moderne umjetnosti, početak 21. stoljeća obilježio je spoj tehnologije, interneta i umjetnosti. Tako je…