Turističko novinarstvo u funkciji stvaranja imidža destinacije

Međunarodni znanstveno-stručni skup Crnogorski medijski dijalozi, koji se održao na Žabljaku od 31. svibnja do 2. lipnja, u svom dvanaestom izdanju bio je posvećen medijima i turizmu. Raduje me da sam dionik istog, te da je moj rad biti objavljen u 34. broju Medijskih dijaloga.

Sažetak: Turističko novinarstvo se nekada bavilo statistikom, brojem noćenja i infrastrukturom, no ono danas predstavlja svojevrstan (multi)medijski fenomen. U prvom dijelu rada autor određuje i definira turističko novinarstvo, te naglašava dimenzije pravaca istraživanja i razvoja, kao što su kulturna medijacija, okrenutost ka tržištu, motivacijski aspekti i etički standardi. Turistički novinari koji pružaju informacije o mjestu/destinaciji imaju važnu ulogu kada je riječ o izvoru informacija koje utječu na odluku o putovanju. Imidž turističke destinacije, kao ukupan zbroj prerađenih informacija i spoznaja o destinaciji je od velike važnosti za konkurentnost destinacije na tržištu. U završnom dijelu rada prikazano je suočavanje Svjetske federacije turističkih novinara i pisaca u turizmu sa izazovima turističkog novinarstva današnjice.

Cjelovit članak dostupan je na platformi ResearchGate.

60 Shares:
1 comment
  1. Ja licno pre puta se uvek dobro informisem ne samo o rutama i smestaju vec i o ceoj ponudi, gastronomskoj, koliko je poseceno, sta mogu gde da ocekujem…i na tome baziram letovanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like