Turističko novinarstvo u funkciji stvaranja imidža destinacije

1

Međunarodni znanstveno-stručni skup Crnogorski medijski dijalozi, koji se održao na Žabljaku od 31. svibnja do 2. lipnja, u svom dvanaestom izdanju bio je posvećen medijima i turizmu. Raduje me da sam dionik istog, te da je moj rad biti objavljen u 34. broju Medijskih dijaloga.

Sažetak: Turističko novinarstvo se nekada bavilo statistikom, brojem noćenja i infrastrukturom, no ono danas predstavlja svojevrstan (multi)medijski fenomen. U prvom dijelu rada autor određuje i definira turističko novinarstvo, te naglašava dimenzije pravaca istraživanja i razvoja, kao što su kulturna medijacija, okrenutost ka tržištu, motivacijski aspekti i etički standardi. Turistički novinari koji pružaju informacije o mjestu/destinaciji imaju važnu ulogu kada je riječ o izvoru informacija koje utječu na odluku o putovanju. Imidž turističke destinacije, kao ukupan zbroj prerađenih informacija i spoznaja o destinaciji je od velike važnosti za konkurentnost destinacije na tržištu. U završnom dijelu rada prikazano je suočavanje Svjetske federacije turističkih novinara i pisaca u turizmu sa izazovima turističkog novinarstva današnjice.

Cjelovit članak će uskoro biti dostupan na platformi ResearchGate.

Ivan Dodig

Hercegovac. Turizmolog. Piše. Bavi se digitalnim komunikacijama. Putuje. Voli konstruktivan dijalog. Od 2006. godine na Wordpressu.

1 Comment

  1. Ja licno pre puta se uvek dobro informisem ne samo o rutama i smestaju vec i o ceoj ponudi, gastronomskoj, koliko je poseceno, sta mogu gde da ocekujem…i na tome baziram letovanje.

Odgovori

Your email address will not be published.

*

code

Previous Story

Prikaz udžbenika “Menadžment turističke organizacije i destinacije”