Čitluk: Održan drugi Turistički forum

Turistički forum na temu „Upravljanje turizmom“ održan je u nedjelju u hotelu Brotnjo. Predavači na drugom turističkom forumu koji se održava u sklopu 64. Dana berbe grožđa u Čitluku bili su dr. sc. Ivan Madžar sa Sveučilišta u Mostaru i doc. dr. sc. Marija Valčić s Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Dr. sc. Ivan Madžar, profesor na Fakultetu prirodoslovnih-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, u svom je izlaganju nazočnima predočio zanimljive podatke o novim oblicima smještaja u turizmu.

Uz prof. Madžara veliki doprinos foruma dala je i doc. dr. sc. Marija Valčić, autorica knjige „Turizam i kultura“. Njezini istraživački interesi, vezani uz područje strateškog menadžmenta i marketinga sa specijalizacijom u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, uključujući industriju turizma, kulturu, baštinu, kulturni turizam i ekonomsku valorizaciju baštine, te je stoga gospođa Valčić za temu svog izlaganja jučer imala razvojne strategije u području turizma.

 Pojam strategije je zapravo poznat većini stručnjaka koji se bave ili su iz područja ekonomije i turizma. To nije nešto novo. Pokušala sam prikazati razvojne momente u strategijama i zapravo ona mjesta na kojima se spotičemo kada radimo određene strategije. Turizam je specifičan, naravno. Tvrdim i dalje da osim raznih oblika turizma prevladava razmišljanje da je turizam jedino i jedinstveni kulturni turizam te da drugog turizma zapravo i nema. Objasnila sam u najširoj definiciji što je kultura, a dosadašnjim radom na strategijama i sa svim mogućnostima sa kojima se razvijam i napredujem u izradi strategija mogu kazati da smo došli do trenutka kada, zbog globalizacije i zbog toga što ICT sektor se sve više razvija i nameće u sva područja, pa tako i u područje turizma, moramo nužno razmisliti i uključiti ideju stvaranja pametne destinacije. Danas se pojavljuju turisti koje nazivamo pametnim turistima. Pametan turist koji želi boraviti u pametnoj destinaciji ima apsolutno neke druge potrebe nego što je to do jučer trebao turizam – izjavila je doc. dr. sc. Marija Valčić.

Nakon što su predavači održali predavanja i odgovorili na pitanja nazočnih, Predrag Smoljan, predsjednik OO 64. Dana berbe grožđa, zahvalio je predavačima i Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti te uručio prigodne zahvalnice pripremljene za ovu prigodu.

citluk.ba/ID

7 Shares:
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like