FBiH: Turističke zajednice moći će osnivati i privatne tvrtke

Stari Most u Mostaru (Foto: Ivan Dodig)

Kolega Zdenko Jurilj za Večernji list o Prijedlogu poslodavaca na novi zakon koji regulira turističku djelatnost u FBiH.

Osnivači turističkih zajednica u Federaciji BiH mogu biti privatne tvrtke, županijske vlade ne moraju biti pravni osnivači takvih zajednica, a privatne tvrtke ne moraju, kao što je bio slučaj godinama, plaćati obvezni doprinos za rad turističkih zajednica, to su samo neki od prijedloga koji će Vladi Federacije BiH uputiti poslodavci, ali članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća na prijedlog ponuđenog novog zakona o turizmu.

Uvođenje reda

Prve konzultacije o Zakonu o turizmu FBiH obavila je ovih dana Vlada Zeničko-dobojske županije na tematskoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća spomenute županije na kojoj se raspravljalo o radnoj verziji Zakona o turizmu na kojoj su socijalni partneri dali svoje primjedbe na Zakon.

“Poslodavci su podržali odredbe iz radnog teksta kojim se propisuje da se ne uvodi članarina za poslodavce koji se bave ovom djelatnošću. Izaslanstvo poslodavaca u Ekonomsko-socijalnom vijeću ove županije smatra da upravo njihova Vlada ne treba biti osnivač turističke zajednice, nego da osnivači trebaju biti tvrtke koje se bave tom djelatnošću, te da Vlada ne treba financirati turističku zajednicu, kao ni birati direktora i radna tijela, odnosno Nadzorni i Upravni odbor. Prečišćen tekst Zakona u suradnji s drugim relevantnim tijelima i poslodavcima bit će dostavljen na javno razmatranje i poslan na uvid federalnoj Vladi. Spomenimo da je novim Zakonom o turizmu predviđeno da se turističke zajednice mogu formirati na razini Federacije BiH, županija, ali gradova i općina, kao i međuopćinske turističke agencije. Zakonom se na novi način utvrđuju obrasci i mjere za financiranje te davanje poticaja razvoju turizma, obavljanja turističke djelatnosti, turističkih agencija, turističkih vodiča… Uvodi se i registar turizma, kao i jači inspekcijski nadzor nad subjektima koji su registrirani kao davatelji turističkih usluga. Jednom riječju kazano, novi Zakon trebao bi uvesti reda u turističku djelatnost koja je u cijeloj BiH u uzlaznoj ekspanziji posljednjih godina, o čemu govore i brojni hvalospjevi koje su na račun prirodnih ljepota u BiH pisali i ugledni strani mediji. “Prijedlog zakona o turizmu  FBiH s predloženim zakonskim rješenjima ima za cilj doprinijeti suzbijanju “sive” ekonomije i osigurati bolju zaštitu klijenata turističkih agencija. Turizam jest pokretao ekonomije na onim mjestima gdje postoji, ali također zahtijeva i velika inicijalna ulaganja u situaciji gdje ne postoji duga turistička tradicija. S tim u vezi, predloženim rješenjima nastoji se uvesti više discipline u ovu oblast.

Financije i projekcije

Predviđa se utemeljenje turističkih organizacija kao pravnih osoba sa svojim pravima i obvezama. S tim u vezi, jača se odgovornost tih organizacija glede pripreme i provođenja promotivnih aktivnosti i unaprjeđenja turizma.” stoji u objašnjenju ponuđenog Zakona o turizmu. U njega su prilikom izrade unesene i projekcije o financijskoj dobiti koja bi trebala uslijediti nakon primjene Zakona o turizmu u Federaciji BiH. Kalkulacije govore kako bi se samo od postupaka za registraciju i rada turističkih subjekata u Federaciji BiH na godišnjoj razini mogla ostvariti ušteda u iznosu od 5,78 milijuna maraka u privatnom sektoru. Ističu kako je novim zakonskim rješenjima znatno ubrzano provođenje procedura i postupaka obuhvaćenih ovim Zakonom, odnosno potrebno vrijeme za registraciju reducirano je za 77,2%.

1 Shares:
1 comment
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

You May Also Like