Biografija

Ivan Dodig je turizmolog, turistički novinar i pisac.

Rođen je 28. prosinca 1989. godine u Mostaru. Osnovnu školu pohađao je u Bijakovićima, a srednju ekonomsku u Čitluku. Diplomirao je turizam u Novom Sadu uz izborni modul Menadžment u kulturi. Živi i radi u Hercegovini.

Bavi se turizmom, medijima i digitalnim komunikacijama.

Sudionik je i organizator konferencija, seminara, skupova na temu visokog obrazovanja, medija i turizma. Predsjedavao je organizacijskim odborom službenog događaja Svjetske federacije za informacijske tehnologije u turizmu IFITTtalk@Novi Sad koji je održan krajem 2015. na PMF-u Univerziteta u Novom Sadu.

Surađuje na različitim projektima s regionalnim studentima turizma i komplementarnih studija (menadžmenta, marketinga, geografije, heritologije, prometa, multimedije). Od 2019. suradnik je na Studiju turizma Univerziteta “Džemal Bijedić” iz Mostara kao stručnjak iz prakse na predmetu Specifični oblici turizma.

Autor je nekoliko stručnih radova objavljenih u regionalnim znanstveno-stručnim časopisima i zbornicima radova.

Godinama radi na promociji Hercegovine kao destinacije aktivnog i ruralnog turizma.

Književni i novinarski rad

Još od studentskih dana piše kolumne, osvrte, pjesme, reportaže i putopise koje objavljuje u časopisima, godišnjacima i medijskim platformama na internetu. Objavljivao je u Zvoniku i Subotičkoj Danici, te u zajedničkim zbirkama poezije.

U ožujku 2019. našao se među 20 istaknutih mladih pjesnika u Bosni i Hercegovini, te je njegova pjesma “Kiša” uvrštena u zajedničku zbirku autora pod nazivom “Luka osjećaja” u izdanju Udruženja Metamorfoza (Sarajevo).

Komentare, osvrte, reportaže i putopise objavljuje na internet platformama banjolučke Buke, zagrebačkog Večernjeg lista, Svjetla vjere, a stručne tekstove u jedinom specijaliziranom časopisu za turizam, ugostiteljstvo i hotelijerstvo u Bosni i Hercegovini (HUBiH), te na autorskom blogu.

U kolovozu 2018. godine sudjelovao je na Akademiji za mlade turističke novinare koja je održana u Izmiru, u organizaciji Svjetske federacije turističkih novinara i pisaca (FIJET).

Odlukom Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva i Hrvatske udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET Hrvatska) nagrađen je posebnim priznanjem za osobni doprinos afirmaciji putopisa i turističkog novinarstva za 2018. godinu. Također, za blog serijal “Lice turizma”, nagrađen je posebnim priznanjem za doprinos popularizaciji i afirmaciji turizma.

Urednik je i pokretač specijalizirane turističke informativne web platforme – Turizam24.

Član je hrvatskog ogranka Svjetske federacije turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET) i ljubuške podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Iako s dijagnozom poremaćaja ritma i tempa govora, istražuje komunikološke forme. Autor je grafičkih rješenja plakata, knjiga i korporativnih identiteta udruga, kompanija, sportskih društava i dr.

Govori engleski i talijanski jezik.